Toţi operatorii de telefonie mobilă din România acoperă cu semnal 98% din populaţia României, anunță ANCOM / Utilizatorii pot vedea zonele acoperite pe platforma aisemnal.ro şi în aplicaţia aisemnal.ro

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

Toţi operatorii de telefonie mobilă din România îndeplinesc obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României, primul în clasament fiind RCS&RDS, cu o pondere de 98,8%, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

“Am finalizat cu succes o nouă campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobilă şi mă bucur să anunţ că toţi operatorii şi-au îndeplinit obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României. Astfel, conform măsurătorilor din teren, RCS&RDS acoperă cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populaţiei, Orange România – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România – 98,4%. Pentru a veni atât în sprijinul utilizatorilor, cât şi al operatorilor, pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat şi aplicaţia aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android şi iOS, care poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicaţii”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Potrivit arbitrului pieţei locale telecom, campania din acest an încheie o etapă importantă în verificarea obligaţiilor de acoperire.

“După ce operatorii de telefonie mobilă au fost sancţionaţi în repetate rânduri cu avertismente şi amenzi, în prezent obligaţiile de acoperire menţionate în cadrul licenţelor eliberate de ANCOM în anul 2013 sunt complet îndeplinite. Obligaţia de realizare a acoperirii este una permanentă şi va fi monitorizată de ANCOM până la sfârşitul perioadei de valabilitate a licenţelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de măsurări la nivel naţional. Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare“, notează sursa citată.

În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localităţi, care aveau mai mult de zece locuitori, fiind totodată parcurşi peste 240.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale.

Conform licenţelor de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile au avut obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an şi cu adăugarea unor noi funcţionalităţi, au fost dezvoltate şi aplicaţii pentru sistemele de operare Android şi iOS, care pot fi descărcate gratuit din magazinele de aplicaţii. Astfel, utilizatorii au la dispoziţie încă o sursă prin care pot să verifice acoperirea cu semnal din România.

ANCOM precizează că atât platforma aisemnal.ro, cât şi aplicaţia aisemnal.ro permit utilizatorilor să consulte evoluţia gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2022, comparativ cu anii 2019, 2020 şi 2021.

Totodată există posibilitatea de a vedea acoperirea cumulată cu servicii de comunicaţii mobile la nivel naţional, prin intermediul atât a unei hărţi care cuprinde localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar şi harta de acoperire cu semnal pentru metroul din Bucureşti.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *