Transelectrica anunță că a finalizat retehnologizarea Stației de Transformare Iaz, în urma unei investiții de 62 milioane lei

Redacția mart. 30, 2023 0 comentarii
transelectrica

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA anunță finalizarea procesul de retehnologizare a Staţiei de Transformare 220/110 kV Iaz (judeţul Caraş-Severin), cu o investiţie de aproximativ 62 de milioane de lei, din fonduri proprii, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Conform Transelectrica, lucrările, desfășurate pe durata a 46 de luni și executate de Asocierea Siemens Energy SRL – ELECTROGRUP SA, au prevăzut înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente și tehnologii performante de ultimă generație și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător zonei, contribuind la creșterea calității serviciului de transport al energiei electrice.

Compania transmite că Stația Iaz a fost dotată cu echipamente noi care au crescut gradul de eficiență a activității de exploatare și au redus consumurile specifice de energie și emisiile poluante în conformitate cu prevederile legislative aferente și reglementările energetice generale impuse de ANRE. Necesitatea implementării rapide a acestui proiect investițional de modernizare și retehnologizare s-a realizat ținând cont de vechimea stației Iaz, care a fost pusă în funcțiune încă din anul 1975.

„Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz reprezintă un nod de conexiune în cadrul SEN prin liniile de 220 kV racordate, fiind un obiectiv important pentru funcționarea sistemului electroenergetic și pentru alimentarea cu energie electrică din zona de vest a țării”, se menționează în comunicatul de presă.

„Pentru realizarea unei infrastructuri de transport al energiei electrice moderne și digitale, compatibile cu standardele și politicile europene din domeniul energie-mediu privind îndeplinirea proceselor de eficiență energetică, Transelectrica menține un ritm investițional alert în vederea dezvoltării rețelei prin derularea unor proiecte strategice cu impact la nivel național. Implementarea unor investiții de tipul celei realizate în Stația Iaz, ne aduce tot mai aproape de îndeplinirea țintelor asumate la nivel european privind tranziția energetică pe termen mediu și lung. Compania și-a asumat prin Planul de Dezvoltare pe 10 ani programe complexe de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice de transformare al căror rol este de a optimiza funcționarea Sistemului Electroenergetic Național. Retehnologizarea acestei stații și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnicii actuale existente pe plan mondial, susține angajamentul serios asumat pentru investiții și pentru modernizare. În următoarea perioadă, ritmul de dezvoltare a companiei în zona de investiții va fi aproape dublu”, a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Instituția transmite că, în prezent, 59 de stații electrice de transformare gestionate de operatorul național de transport sunt modernizate și retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar alte 8 stații urmează să intre în primul proces de retehnologizare, în următoarea perioadă. În paralel, se află în pregătire trecerea la următorul nivel de retehnologizare și modernizare pentru o bună parte a celor deja retehnologizate.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *