Transelectrica și Politehnica din București fac laborator digital, pentru testarea viitoarelor tehnologii din sfera energetică

Redacția iun. 10, 2021 0 comentarii
transelectrica foto 2

Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica şi Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) au semnat un parteneriat prin care vor înfiinţa şi operaţionaliza DigiTEL, laborator digital integrat din România, pentru testarea viitoarelor tehnologii din sfera energetică, a anunțat compania. Laboratorul ar urma să fie operațional în 2024.

“În materializarea unei viziuni pe 10 ani, DigiTEL va funcţiona ca mediu de testare şi validare a conceptelor integrate utilizate în dezvoltarea proiectului-pilot al primei staţii digitale din România, care va fi implementat de Transelectrica, respectiv Staţia 200/110/20 kV Alba Iulia. Odată cu implementarea proiectului de retehnologizare a staţiei Alba Iulia, DigiTEL va deveni un incubator al noilor standarde şi tehnologii care susţin transformarea digitală a sectorului energetic. Proiectul staţiei digitale este prevăzut în Planul de Dezvoltare RET al Companiei în intervalul de timp 2020-2026 cu buget alocat de circa 30 milioane de euro, din care aproximativ 3-5 milioane de euro vor fi destinate laboratorului. Proiectul staţiei digitale reprezintă vârful de lance din cadrul iniţiativelor strategice ale Transelectrica, asigurând materializarea strategiei Companiei în domeniul inovării şi cercetării”, au anunțat reprezentanții Transelectrica.

“La nivel global, sectorul energetic se află într-o etapă de tranziţie care avansează rapid iar singurul mod pentru a face faţă pe termen lung acestei provocări este consolidarea parteneriatului dintre economia reală şi mediul academic”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica.

Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, a menționat că, în ultimii ani, transformarea digitală a devenit una dintre priorităţile comunităţii, iar România are nevoie de sprijinul celei mai mari comunităţi de ingineri din ţară, cea a Universităţii Politehnica din Bucureşti, pentru digitalizarea administraţiei sau a serviciilor. “Vom dezvolta un laborator de Tehnologii Digitale pentru Staţiile Electrice care să ajute studenţii să se familiarizeze cu tehnologiile pe care le vor utiliza în viitorul apropiat. Practic, prin proiect creăm infrastructură care să ajute la formarea specialiştilor în tehnologii digitale destinate domeniului energetic“, a precizat Mihnea Costoiu.

În cadrul parteneriatului, Universitatea Politehnica din Bucureşti va pune la dispoziţie spaţiul necesar amenajării laboratorului, iar Transelectrica va asigura dotarea acestuia cu echipamentele, sistemele şi tehnologiile necesare infrastructurii de testare, precum şi transferul de know-how dobândit prin activitatea operaţională.

Principalele obiective ale parteneriatului sunt: testarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor şi sistemelor montate în cadrul laboratorului; participarea la sesiunile de instruire şi certificare în vederea valorificării capabilităţilor laboratorului; dezvoltarea cunoştinţelor şi competenţelor studenţilor şi ale corpului didactic specializat al UPB cu privire la echipamentele şi sistemele necesare funcţionării Reţelei Electrice de Transport, precum şi ale specialiştilor Transelectrica; testarea şi validarea tehnologiilor digitale asociate sistemelor energetice; promovarea celor mai bune practici, standarde şi tehnologii care vor influenţa generaţiile viitoare de echipamente şi sisteme, în rândul experţilor Transelectrica, al profesorilor şi studenţilor UPB; identificarea tinerilor studenţi competenţi care să consolideze echipele Transelectrica şi UPB; crearea unui mediu de învăţare cât mai apropiat de mediul operaţional utilizat în cadrul Transelectrica şi al operatorilor de transport şi sistem europeni (ENTSO-E).

Demersurile pentru implementarea laboratorului DigiTEL vor fi iniţiate anul acesta, având ca orizont de operaţionalizare anul 2024.

Sursa foto: Transelectrica, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *