Tranzacție majoră pe piața de livrări. Glovo cumpără foodpanda în România și alte state din regiune

foodpanda

Glovo, una din cele mai mari companii de livrare din România și din lume, anunță că va cumpăra o serie de afaceri de la platforma de livrări Delivery Hero, inclusiv business-ul foodpanda din România.

Delivery Hero a semnat mai multe acorduri cu compania spaniolă Glovoapp23, în data de 26 mai, privind vânzarea afacerilor companiei din România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru și Serbia. Valoarea totală a tranzacțiilor se ridică la 170 milioane de euro.

Glovo operează un nou tip de aplicație de livrare multi-categorie și este una dintre cele mai importante platforme de livrare din lume. Glovo a fost fondată în Barcelona în 2015 și operează în sudul Europei și EEMEA. Aplicația conectează utilizatorii cu restaurante, lanțuri alimentare, farmacii și magazine de vânzare cu amănuntul și include, de asemenea, o așa-numită categorie „Orice”, care permite utilizatorilor să comande orice doresc în orașul lor.

Delivery Hero deține o participație la Glovo din 2018 și, la momentul încheierii contractelor de vânzare, deține o participație de aproximativ 44%. Prin urmare, Glovo este considerată o afacere strâns legată de Delivery Hero.

Conform termenilor acordurilor de vânzare, Glovo va achiziționa următoarele de la Delivery Hero:

– 100% din capitalul social al Foodpanda România RO S.R.L (România);

– 100% din capitalul social al Delivery Hero Bulgaria EOOD (Bulgaria);

– 100% din capitalul social al Pluton d.o.o. (Serbia), care deține 100% din capitalul social al Donesi d.o.o. Podgorica (Muntenegru) și Donesi d.o.o. Banja Luka (Bosnia și Herțegovina);

– Anumite active ale Delivery Hero Croatia d.o.o. (Croația), constând în principal din contracte cu restaurante și baza de clienți;

– Anumite active ale Delivery Hero Dmart S.R.L. (Dmart România), constând în principal din contracte de închiriere, contracte cu furnizorii de produse alimentare, mobilier și corpuri de iluminat.

Platformele Delivery Hero din țările menționate vor fi redenumite sub marca companiei Glovo într-o fază de tranziție de 6 luni.

Tranzacțiile din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru și Serbia vor fi încheiate în următoarele săptămâni, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții.

Se preconizează că tranzacția din România se va încheia până în primul trimestru al anului 2022, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții și a aprobărilor de reglementare necesare. În această perioadă, cele două platforme, foodpanda și Glovo, vor opera complet independent, având politici de piață separate.

„Delivery Hero a construit în ultimii ani o afacere de top în regiunea Balcanilor. Cu toate acestea, cu o mulțime de priorități operaționale pe farfuria noastră, credem că Glovo ar fi mai bine poziționat pentru a continua să construiască o experiență uimitoare pentru clienții noștri din această regiune”, spune Niklas Östberg, CEO şi co-foundator al Delivery Hero.

„Întotdeauna a fost esențial pentru strategia noastră pe termen lung să ne concentrăm pe piețe unde vedem oportunități clare de a conduce și unde putem construi o afacere durabilă. Europa Centrală și de Est este o parte importantă din acest plan. Regiunea a acceptat cu adevărat platforme de livrare și suntem foarte încântați să ne consolidăm prezența și să ne creştem amprenta în țările care continuă să arate un potențial enorm pentru creştere”, spune Oscar Pierre, CEO Glovo.

Foodpanda.ro, parte a grupului Delivery Hero, este cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România şi colaborează cu peste 6.000 de comercianţi (restaurante şi retaileri) din Bucureşti, şi marile oraşe din ţară.

Delivery Hero este una dintre cele mai mari platforme de livrare din lume, cu operaţiuni în 50 de ţări din Asia, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Compania a început livrările în 2011, iar astăzi deţine propria platformă pe patru continente. În plus, Delivery Hero este pionier în quick commerce, un concept de e-commerce care îşi propune să aducă clienţilor cumpărăturile acasă în mai puţin de o oră, adesea chiar în 10-15 minute. Cu sediul la Berlin, Delivery Hero este listată pe Bursa de la Frankfurt din 2012, iar din 2020 a devenit parte din indexul DAX.

Glovo are patru ani de existență în România, iar anul trecut a anunţat că își menține poziția de lider pe piața locală a platformelor de livrare rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *