Turcia vrea să atragă 50 de milioane de turiști până în 2023

Istanbul, Turcia Sursa foto: Pexels

Turcia vrea să atragă 50 de milioane de turiști și creșterea la 50 de miliarde de dolari a veniturilor din sector până în 2023, a afirmat ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, informează publicația Daily Sabah. Există proiecte majore de turism în regiunea turcă a Mării Egee, care vor sprijini economia națională timp de 50 de ani, a declarat oficialul turc, adăugând că de la începutul anului a scăzut numărul turiștilor arabi în Turcia, scrie Agerpres.

Pe fondul efectelor pandemiei de COVID-19, industria turismului din Turcia a înregistrat anul trecut un declin de 65%, o cifră devastatoare, dar în ultimele luni se observă o creștere a numărului vizitatorilor străini, a apreciat Ersoy. Acesta a anunțat că numărul turiștilor străini a crescut în iulie 2021 cu 367,5%, la 4,36 milioane, față de doar 932.927 în perioada similară din 2020.

În perioada ianuarie-august 2021 în Turcia au fost peste 14 milioane de vizitatori străini, o creștere cu 94% față de perioada similară din 2020, dar o scădere cu 55% față de perioada similară din 2019.

Ministrul a explicat că în domeniul turismului Turcia concurează cu Spania și Grecia, dar aceste țări sunt mai puțin afectate de pandemie. De altfel, Ersoy a observat că există o legătură inversă între lira turcească și redresarea turismului.

“Când lira se depreciază, exporturile cresc și sectorul turismului beneficiază deoarece oferă produse de înaltă calitate la prețuri mai scăzute”, spune ministrul turc.

Contribuția turismului la economia Turciei este de 12%, și constituie principala sursă de venituri externe. Recent, Nuri Ersoy a declarat că autoritățile de la Ankara își mențin în continuare estimările referitoare la 25 de milioane de vizitatori și venituri de 20 de miliarde de dolari din turism în acest an, încă departe de cei 34,5 miliarde de dolari încasați înainte de pandemie, în 2019.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *