Ucraina introduce restricţii la exportul anumitor produse agricole în 2022

agricultura, combina, lan de grau sursa foto: Pexels.com

Guvernul ucrainean a decis să introducă restricţii la exportul anumitor produse agricole în 2022, în contextul invaziei ruseşti, a anunţat agenţia de presă Interfax Ukraine, citează Agerpres.

Potrivit unui decret guvernamental publicat duminică seara, va fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pui şi ouă. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale şi uleiuri vegetale.

Ofensiva militară rusească a perturbat exporturile şi ameninţă cotaţiile la produse agricole, Rusia şi Ucraina fiind două ţări importante pentru aprovizionarea cu materii prime agricole.

Pe de altă parte, compania ucraineană de transport feroviar Ukrainian Railways a anunţat că este pregătită să organizeze exporturile de produse agricole pe calea ferată, după închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră din cauza invaziei ruseşti. Ukrainian Railways a spus că ar putea livra cereale la graniţele cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, de unde ar putea fi livrate spre porturile şi hub-urile logistice ale ţărilor europene.

În 2021, producţia de cereale a Ucrainei a crescut cu 32% până la 85,7 milioane de tone iar de la începutul sezonului agricol 2021/2022 şi până la data de 23 februarie 2022 Ucraina a exportat 43 de milioane de tone de cereale.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *