”Ucrainenii cumpără varză albă din câmpurile Olteniei, ne ajută să nu aruncăm producția la gunoi”, Cerasela Delcea, legumicultor din comuna Cilieni, jud. Olt

Redacția iun. 10, 2023 2 comentarii
varza

În timp ce cultivatorii români de cereale și plante oleaginoase se plâng că importurile de mărfuri agricole din Ucraina le afectează puternic afacerile și au reușit să obțină de la Comisia Europeană prelungirea restricțiilor privind introducerea pe piața unor țări din estul Uniunii Europene, printre care și România, a unor astfel de produse (grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță), legumicultorii olteni așteaptă cu sufletul la gură TIR-urile din Ucraina ca să vină în bazinul legumicol din județul Olt, să încarce legumele recoltate, scrie Lanțul Alimentar.

Fermierul Cerasela Delcea, din comuna Cilieni, jud. Olt, a declarat pentru Lantulalimentar.ro că în data de 8 iunie 2023 erau prezente patru TIR-uri din Ucraina, în piața de gros a satului, ca să încarce varză albă.

„Oferă 0,70 lei, cu 0,30 de lei sub prețul pieței, dar unii legumicultori acceptă acest preț, fiindcă este oferit pentru cantități mari. Ei ar putea să vândă unor samsari sau să meargă direct la piața de gros Pucheni din București, dar nu obțin mai mult. La cantități mari, 0,70 lei este un preț acceptabil. Ucrainenii sunt buni, fiindcă ne oferă șansa să nu aruncăm recolta la gunoi. Vă dați seama, dacă tăiem varza și nu o vindem la timp, se strică și nu mai avem ce să facem altceva, decât să o aruncăm. Anul acesta nu am vândut nimic ucrainenilor, dar anul trecut le-am vândut castraveți”, spune Cerasela Delcea.

În Cilieni, jud. Olt, există o piață de gros, deținută de primărie. Cei mai mulți agricultori își ofertează marfa pe această platformă, în timp ce numai câțiva dintre ei fac parte dintr-o cooperativă agricolă, care vinde legumele unor rețele de mari retaileri.

Citește integral pe Lanțul Alimentar.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Bine, in Romania le arunca in loc sa le puna la murat sau sa le faca bulion … E scump, nene, ati vazut cat e borcanul oriunde si ce se gaseste in el ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *