UE a închis o portiță în legislație care permitea exportul de arme către Rusia

uniunea europeana, consiliul european, parlamentul european, comisia europeana, UE Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Uniunea Europeană a închis o portiță în legislație care a permis guvernelor UE să exporte arme în valoare de zeci de milioane de euro doar anul trecut către Rusia, în ciuda embargoului care a intrat în vigoare în 2014, după ce Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei, scrie Reuters.

Țările UE au vândut Rusiei, anul trecut, arme și muniții în valoare de 39 de milioane de euro, conform ultimelor date puse la dispoziție de Comisia UE, în creștere cu peste 50% față de 2020, când vânzările erau de 25 de milioane de euro, un volum în conform cu anii anteriori.

UE a interzis exportul de arme către Moscova în iulie 2014, ca reacție la anexarea Crimeei de către Rusia, dar o clauză din sancțiuni permitea vânzările în baza unor contracte semnate înainte de august 2014.

Țările cu industrii mari de apărare, precum Franța și Germania, au fost printre cei mai mari exportatori. Portița în legislație a fost criticată din partea unor guverne UE de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie, pe care Kremlinul o numește „o operațiune militară specială”.

În încercarea de a slăbi eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina, UE a impus cinci runde de sancțiuni ample care interzic exporturile către Rusia a unei mari game de tehnologii care ar putea fi utilizate de industria de apărare.

Dar guvernele UE nu au reușit să ajungă imediat la un acord pentru a anula scutirea privind vânzările de arme până săptămâna trecută, când această portiță în legislație a fost închisă ca parte a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE, au declarat diplomații și oficialii UE pentru Reuters.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *