UE aprobă o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează sectorul energetic, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse din oțel din Rusia

Redacția mart. 15, 2022 0 comentarii
Comisia Europeana

Uniunea Europeană a aprobat marți un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care include interdicții privind investițiile în sectorul energetic rus, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse din oțel din Rusia, scrie Reuters.

Sancțiunile îngheață și activele mai multor oligarhi apropiați de statul rus, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. 

Comisia Europeană a declarat marți că sancțiunile includ „o interdicție amplă a investițiilor noi în sectorul energetic rus”. Măsura le va afecta pe companiile petroliere ruse Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceștia, a declarat pentru Reuters o sursă din UE.

De asemenea, va exista o interdicție totală a tranzacțiilor cu unele întreprinderi de stat ruse legate de complexul militar-industrial al Kremlinului, a spus executivul UE. Blocul a ajuns luni la un acord preliminar privind noile sancțiuni. Astfel, se estimează că interzicerea importurilor de oțel din Rusia va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro, a spus Comisia.

De asemenea, companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare de peste 300 de euro, inclusiv bijuterii. Exporturile de mașini care costă peste 50.000 de euro vor fi, de asemenea, interzise,.

Totodată, pachetul interzice agențiilor de rating de credit din UE să emită ratinguri pentru Rusia și companiile rusești, despre care Comisia spune că le va restricționa și mai mult accesul la piețele financiare europene.

Cele mai recente sancțiuni aplicate au fost înghețarea activelor băncii centrale ruse și excluderea din sistemul bancar SWIFT a unor bănci din Rusia și Belarus. De asemenea, UE a convenit marți să îndepărteze Rusia de statutul său comercial de „națiunea cea mai favorizată”, deschizând ușa taxelor vamale punitive asupra mărfurilor rusești sau interdicțiilor directe de import.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.