UE, pe cale să adopte o variantă europeană a planului american de investiţii, anunță ministrul francez al economiei/ Inflation Reduction Act este un pachet de 430 de miliarde de dolari pentru industriile verzi

bruno le maire - ministrul francez de finante Sursa foto: Facebook/Bruno Le Maire

O varianta europeană a planului american de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA) este pe punctul de a fi adoptată, a declarat luni ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, care a salutat propunerile Comisiei Europene destinate contracarării subvenţiilor de sute de miliarde de dolari cuprinse în planul american, informează AFP.

“Suntem pe punctul de a avea un IRA european, totul se va juca în Consiliul European, în zilele următoare”, a afirmat Bruno Le Maire într-un interviu pentru postul francez de radio France Inter.

Inflation Reduction Act (IRA) este un pachet de 430 de miliarde de dolari care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare, care îi îngrijorează pe europeni preocupaţi de riscul ca industriile viitorului să se mute în Statele Unite graţie stimulentelor financiare.

Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat, în ideea de a sprijini tranziţia verde a companiilor industriale europene, pe fondul subvenţiilor americane şi chineze, fără acordarea de noi finanţări de la UE în perioada imediat următoare.

Propunerile Ursulei von der Leyen vor fi dezbătute la summitul şefilor de stat şi de guvern, care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, înaintea deciziilor care sunt aşteptate pentru luna martie.

Pe lângă subvenţii, propunerile Ursulei von der Leyen constau în principal în redirecţionarea mijloacelor existente, o “reambalare” a unor măsuri existente, ceea ce i-a atras un val de critici.

“Europa va avea în sfârşit această modificare strategică de direcţie spre o intervenţie mai puternică în favoarea industriilor noastre, a producţiei noastre”, a afirmat luni Bruno Le Maire, menţionând sectoarele hidrogenului, centralelor eoliene şi panourilor solare.

Înainte, însă, de summitul de la finele acestei săptămâni, Bruno Le Maire şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vor efectua o vizită la Washington unde se vor întâlni cu secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în încercarea de a negocia o serie de derogări de la planul american.

Sursa foto: Facebook/Bruno Le Maire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *