UE nu are planuri de a-și revizui plafonul de preț al petrolului rusesc

Redacția iul. 26, 2023 0 comentarii
sonda exploatare petrol

Uniunea Europeană nu are de gând să revizuiască plafonul de preț de 60 de dolari impus exporturilor de petrol rusești, chiar dacă țițeiul rusesc se vinde peste plafon.

„Nu există nicio mișcare în prezent în Consiliul [al Uniunii Europene] cu plafonul prețului petrolului”, a declarat pentru Energy Intelligence un diplomat din țările baltice.

Biroul de știri a menționat că, oficial, plafonul de preț este supus revizuirii o dată la două luni, pentru a se asigura că este cu 5% sub prețul pieței pentru Urali.

Amestecul de țiței Urals, emblematic al Rusiei, se vinde în mod tradițional cu reducere către Brent, acest discount crescând după impunerea unui plafon de preț pentru toate exporturile rusești de petrol, ca parte a unei sancțiuni după invazia Ucrainei.

În ultimele săptămâni, însă, reducerea dintre Urals și Brent s-a redus, până în această lună, când a depășit 60 de dolari. La momentul redactării acestui articol, Urals se tranzacționa peste 63 de dolari pe baril.

Wall Street Journal a remarcat într-un raport că această revenire a prețului pentru Urali a fost o dovadă că Rusia s-a adaptat la regimul de sancțiuni. De asemenea, ar însemna că veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei vor crește, prevenind unul dintre obiectivele principale ale plafonului de preț. Celălalt obiectiv a fost de a menține piețele globale bine aprovizionate cu petrol.

Încă de la început, ideea plafonului de preț, concepută de G7 anul trecut, a avut critici. Aceștia au susținut că obiectivele plafonului se exclud reciproc, în timp ce susținătorii au spus că este posibil să mențină atât veniturile Rusiei mai mici, cât și exporturile ridicate.

În cele din urmă, rezultatul a fost oarecum mixt, Rusia înregistrând într-adevăr venituri mai mici din export, deoarece prețul Uralului a rămas scăzut timp de luni de zile. Cu toate acestea, atât vânzătorii de petrol ruși, cât și clienții lor au folosit alternative la expeditorii și asigurătorii occidentali, găsind în esență o modalitate de a ocoli plafonul de preț, care se aplică doar cumpărătorilor care intenționează să folosească cisterne occidentale și acoperire de asigurare.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *