UE vrea să împrumute aproape un trilion de dolari pentru a finanța redresarea după pandemie

bani, euro Sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană vrea să împrumute aproape un trilion (o mie de miliarde) de dolari pe parcursul a cinci ani, prin emisiuni de obligațiuni, pentru a-și finanța recuperarea după pandemia de coronavirus, scrie Bloomberg.

Blocul european își propune să contracteze primii bani în iunie prin intermediul programului NextGenerationEU și va utiliza o platformă „de ultimă generație” pentru a începe să vândă obligațiuni printr-o rețea de dealeri bancari primari până în septembrie, potrivit unui proiect consultat de Bloomberg.

Aproape o treime din cei 806 miliarde de euro (962 miliarde de dolari) vor fi obligațiuni verzi, adică un tip de instrument care este folosit în mod special pentru a strânge bani pentru proiecte climatice și de mediu.

„Comisia va trebui să efectueze operațiuni de finanțare de până la 150-200 miliarde de euro pe an în perioada de până la sfârșitul anului 2026. Până în iunie 2021, Comisia va fi gata să înceapă mobilizarea fondurilor”, se menționează în document.

Documentul evidențiază țelurile ambițioase ale primei intrări semnificative a UE pe piețele de obligațiuni, care se va apropia de valoarea totală a obligațiunilor exigibile emise de Spania în ultimul deceniu. De asemenea, planul creează contextul ca UE să concureze cu Trezoreria SUA în următorii ani în materie de active de refugiu.

Obligațiunile vor fi emise și vândute în mod regulat pe o gamă de scadențe cuprinse între trei și 30 de ani, dar vor exista și facturi cu termen scurt, ca o modalitate rapidă de a strânge bani, cel puțin în faza inițială a programului, conform documentului.

Probabil că investitorii vor fi dornici, scrie Bloomberg. UE a început anul trecut să vândă obligațiuni sociale legate de finanțarea unui program de ocupare a forței de muncă, iar aceste vânzări au depășit recorduri în materie de cerere globală.

UE va începe să emită datorii prin licitație pentru prima dată, precum și împrumuturi sindicalizate prin bănci.

Noua platformă va fi furnizată de o bancă centrală națională care este deja utilizată de unul dintre „marii emitenți suverani”, conform documentului.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *