UK: Pandemia provoacă o hecatombă în comerțul cu amănuntul

marea britanie, magazine, magazine inchise

Peste 11.000 de magazine au dispărut din Marea Britanie anul trecut ca efect al pandemiei de Coronavirus. Tendința are toate șansele să se prelungească în 2021, potrivit unui raport.

Un total net de 9.877 de puncte de desfacere și 1.442 de magazine cu amănuntul, restaurante și spații de agrement independente și-au închis porțile în Anglia, Țara Galilor și Scoția în 2020, potrivit Local Data Company (LDC). Analiza a acoperit 680.000 de puncte de vânzare în 3.000 de locații comerciale.

Ajutorul statului, inclusiv reducerea taxelor și a impozitelor, a contribuit la încetinirea ritmului închiderilor de afaceri pentru independenți cu 11% față de 2019.

Cu toate acestea, adevăratul impact al pandemiei nu a devenit încă cunoscut. Multe puncte de desfacere incluse în cercetare au fost închise temporar în timpul carantinei și nu au fost considerate închise, dar nu vor mai putea redeschide niciodată după ce restricțiile vor fi relaxate luna viitoare.

Potrivit LDC, până la 18.000 de magazine, restaurante și puncte de agrement ar putea dispărea, odată cu falimentul marilor grupuri de comerț cu amănuntul, inclusiv Debenhams, Topshop și Dorothy Perkins.

În 2020, magazinele de modă și îmbrăcăminte au fost în fruntea acestei scăderi urmate de casele de pariuri, agenții imobiliari și magazinele de telefoane mobile. Frizerii au fost afacerile cu cea mai rapidă creștere, în ciuda lunilor de carantină care le-au întrerupt activitatea, urmate de saloane de înfrumusețare, manichiură și magazine de fast-food.

Supermarketurile și magazinele alimentare au fost, de asemenea, printre cei care s-au descurcat bine, deoarece au beneficiat de statutul “esențial” în timpul carantinelor, ceea ce le-a permis desfășurarea neîntreruptă a activității.

S-au deschis mai multe magazine locale decât au fost închise pentru prima dată în patru ani, deoarece trecerea la lucrul de acasă și dorința de a evita transportul public au beneficiat punctelor de vânzare mai convenabile din cartier.

Datele relevă, de asemenea, dificultățile viitoare în revigorarea centrelor orașelor pentru a fi mai puțin dependente de comerțul cu amănuntul. După ce magazinele House of Fraser, Debenhams sau Beales s-au închis între ianuarie 2017 și decembrie 2019, mai puțin de un sfert din spații au găsit noi ocupanți fără a fi nevoie să fie reorganizate în unități mai mici.

Aproximativ 30% din fostele magazine universale au fost fie demolate, fie împărțite în unități mai mici. LDC a prezis că o soartă similară va aștepta probabil încă 124 de magazine Debenhams care s-au închis la sfârșitul anului trecut, dar care nu sunt incluse în datele din 2020, deoarece multe magazine sunt așteptate să se redeschidă pentru scurt timp pentru a lichida stocurile în acest an înainte de a se închide definitiv.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Petru Clej

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *