Umanitatea ar putea ieși din pandemie dacă Silicon Valley și-ar plăti cota corectă de impozite (ONG)

Mark Zuckerberg

Dacă marile grupuri tech cunoscute sub acronimul GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft) și-ar plăti cota corectă de impozite, țările din grupul G20 ar fi încasat 32 de miliarde de dolari în taxe suplimentare, suficiente pentru a vaccina toți oamenii de pe planetă, a afirmat miercuri ONG-ul ActionAid, potrivit Le Figaro.

Comunicatul ONG-ului vine înaintea reuniunii de vineri a celor mai bogate 20 de țări din lume, având ca temă principală criza sanitară. Giganții tech „dispun de piețe în întreaga lume și au aumulat profituri de miliarde de dolari în perioada pandemiei. Dacă fiscalitatea societăților ar fi corectă, guvernele ar putea (…) finanța sisteme de sănătate mai bune pentru a pune capăt pandemiei și pentru a demara relansarea”, susține ONG-ul.

O serie de guverne cer de ani de zile adoptarea de măsuri împotriva evaziunii fiscale legale, favorizată de sisteme de impozitare concurente. Dacă administrația Donald Trump s-a opus oricărei forme de armonizare, Joe Biden a propus instaurarea unui impozit minim de 21% pentru multinaționale.

Potrivit calculelor realizate de ONG-ul Patriotic Millionaires, ActionAid a estimat veniturile neîncasate din eludarea taxelor de către giganții IT la 21 de miliarde de dolari pentru G7, 8 miliarde pentru cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene sau 100 de milioane de dolari pentru Nigeria, bani suficienți pentru a „plăti 70.000 de infirmiere timp de un an”.

Julia Sánchez, secretar general al ONG-ului, denunță un „sistem care permite marilor firme să colecteze și să vândă datele oamenilor, să influențeze insidios obiceiurile noastre și să creeze noi miliardari, iar în tot acest timp nu contribuie decât puțin sau deloc la serviciile publice ale țărilor în care își generează profiturile”.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *