Un embargo rusesc asupra petrolului și gazelor nu este exclus din discuție. Analiștii avertizează că ar putea fi consecințe uriașe dacă se vor adopta astfel de măsuri

Redacția mart. 3, 2022 0 comentarii
gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

Ar putea exista posibilitatea ca SUA și aliații occidentali să impună sancțiuni asupra exporturilor de energie ale Rusiei, spun analiștii, avertizând că o astfel de mișcare ar avea repercusiuni foarte mari asupra piețelor de petrol și gaze și asupra economiei mondiale, scrie CNBC.

O posibilă astfel de măsură ar putea veni pe măsură ce Rusia atacă orașe cheie ale Ucrainei. Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei au fost până acum construite cu atenție pentru a nu afecta direct exporturile de energie ale țării.

Rusia este al treilea producător mondial de petrol, după SUA și Arabia Saudită, și cel mai mare exportator mondial de petrol pe piețele globale. Este, de asemenea, un mare producător și exportator de gaze naturale.

SUA au spus că sancțiunile asupra fluxurilor de petrol și gaze ale Rusiei sunt „cu siguranță pe masă”, dar că impunerea unor măsuri acum ar putea avea un impact negativ în ceea ce privește creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Cu toate acestea, au existat solicitări ca guvernele occidentale să intensifice măsurile care vizează economia Rusiei, iar ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut guvernelor străine să impună un „embargo total” asupra petrolului și gazelor rusești.

John Kilduff, partener la Again Capital, o companie de servicii financiare, spune că piața începe deja să creadă că exporturile de petrol ale Rusiei vor fi sancționate. Prețurile petrolului au crescut la maxime multianuale în ultimele săptămâni, cu tot mai multe întreruperi în aprovizionare împingând țițeiul de referință Brent la 120 de dolari pe baril. Contractele futures Brent s-au tranzacționat în creștere cu 1,6%, la 114,72 dolari, joi dimineață, la Londra, în timp ce contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 2,2%, până la 113,06 dolari.

Perspectiva întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc ar putea avea consecințe profunde asupra economiei globale. Brenda Shaffer, consilier pentru energie la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat pentru CNBC că perspectiva eliminării exporturilor rusești de energie va avea ca rezultat „un șoc extraordinar” a prețurilor globale ale petrolului și a economiei mondiale.

„Dacă Rusia va continua acest război, este doar o chestiune de timp până să vorbim despre sancțiuni secundare complete asupra exporturilor de energie. Va exista o presiune mare asupra producătorilor OPEC”, a declarat Helima Croft, șefa strategiei globale de mărfuri la RBC.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *