Un nou împrumut de 100 milioane de euro al guvernului pentru școli, deși România are bani europeni

scoala copii Pixabay

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri negocierea şi semnarea unui acord de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 100 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului ”Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”, transmite News.ro.

Împrumutul pentru infrastructura școlară vine pe fondul programării de către guvern a unor investiții masive în modernizare din fonduri europene – atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin noul buget multianual al UE.

De altfel, chiar președintele Klaus Iohannis anunțase într-o declarație de presă că din PNRR sunt alocați circa 4 miliarde de euro pentru sistemul de educație, o parte din bani urmând să meargă spre ”școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare”. Mai mult, ”școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare, pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil”, a mai spus Iohannis.

Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri noul împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Proiectul ”Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile” se va derula pe o perioadă de 6 ani, data limită de tragere a împrumutului fiind 30 iunie 2027. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Educaţiei.

”Principalele elemente ale proiectului cuprind o componentă de investiţii integrate în infrastructura şcolară, activităţi de comunicare şi informare, sprijin pentru transportul elevilor, precum şi alte facilităţi temporare. O atenţie sporită va fi acordată sălilor de clasă inteligente, prin investiţii în mobilier şcolar şi prin activităţi de informare şi instruire în acest domeniu”, a mai transmis Ministerul Finanţelor în comunicatul citat de News.ro. (Foto: Pixabay)

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *