Un reactor nuclear de la Cernavodă s-a deconectat de la sistem în această dimineață

centrala nucleara cernavoda sursa CNE

Un reactor al centralei de la Cernavodă a căzut. Importul de energie a sărit de 2.600 MW. Energia nucleară avea un aport la Sistemul Energetic Național de doar 698 MW la ora transmiterii acestei știri, conform datelor Transelectrica, ceea ce înseamnă că centrala nucleară de la Cernavodă funcționează cu doar o unitate din cele două, scrie Economica.net.

UPDATE Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează cu o singură unitate dintre cele două la acest moment, potrivit datelor Transelectrica. Nuclearelectrica spune că totul s-a întâmplat ca urmare a declanșării unor întrerupătoare, din cauze care sunt investigate.

Deconectarea uneia dintre unități ar fi avut loc în jurul orei 09.20. Nu se știu cauzele declanșării în acest moment.

Imediat după ieșirea din sistem a unei unități nucleare, importul a crescut brusc, ajungând la 2.100 MW, de la 1.400 MW. Ulterior, s-a diminuat ușor pe fondul creșterii aportului hidrocentralelor, însă, după puțin timp a ajuns la 2.600 MW, o valoare destul de puțin întâlnită până acum

„SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declanșării întrerupătoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Național. Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanșarea întrerupătoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automata a Unitatii 2 de la SEN. Deconectarea automată a Unității 2 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat.

Compania va reveni cu un comunicat de presă în momentul reconectării Unității 2 la SEN.

sursa foto: CNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *