Un studiu acuză Pfizer, BioNTech și Moderna că obțin un profit de 1.000 de dolari pe secundă, preferând să vândă dozele către țările bogate

vaccin vaccinare Covid coronavirus sursa Pexels

În fiecare secundă, Pfizer, BioNTech și Moderna obțin un profit de 1.000 de dolari, arată un studiu care militează pentru reducerea prețurilor și o mai bună distribuție a serurilor, în beneficiul țărilor sărace, potrivit BFM TV.

Studiul realizat de People’s Vaccine Alliance, o organizație din care fac parte 80 de membri printre care Oxfam și Onusida, estimează că cele trei grupuri farmaceutice vor realiza în acest an profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari, respectiv 65.000 de dolari în fiecare minut.

Aceste grupuri farmaceutice își vând majoritatea dozelor către țările bogate, în detrimentul națiunilor mai puțin dezvoltate, care prezintă rate foarte slabe de vaccinare.

Pfizer, BioNTech și Moderna au ales o politică diferită de AstraZeneca și Johnson & Johnson, care își vînd vaccinurile în zona prețurilor de cost.

“Este indecent ca anumite companii să încaseze profituri de milioane de dolari în fiecare oră, în timp ce doar 2% dintre persoanele din țări cu venituri mici au fost complet vaccinate împotriva coronavirusului”, a acuzat Maaza Seyoum de la filiala africană a People’s Vaccine Alliance.

Alianța deplînge faptul că, în ciuda unei finanțări publice de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech și Moderna au respins apelurile de transfer tehnologic legat de vaccinuri către producători din țările cu venituri mici, prin intermediul OMS, “o măsură care ar putea majora oferta mondială, ar reduce prețurile și ar salva milioane de vieți”.

People’s Vaccine Alliance cere de asemenea giganților farmaceutici să renunțe imediat la brevetele care protejează vaccinurile anti-Covid.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.