Unde preferă românii să-și facă vacanțele în vara lui 2022 și ce buget vor aloca

turism turisti vacanta concediu calatorie relaxare bagaje pexels sursa foto: Pexels

Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, care a și lansat în martie o campanie Early Booking pentru turiștii dornici să profite de prețuri accesibile pentru cazările de vară, litoralul românesc va fi și anul acesta destinația de top a românilor pentru vacanța de vară. În ceea ce privește rezervările pentru sezonul estival, doar 26,3% dintre turiști susțin că au ales deja un pachet turistic pentru vacanța lor și că și-au făcut deja planurile de concediu. 54,6% au declarat că încă nu au rezervat nimic, în timp ce 19% dintre ei sunt de părere că ar trebui să aștepte până ce situația sanitară și politică din Europa se va stabiliza.

Cu toate că restricțiile impuse de pandemie au fost, cel puțin pentru moment, complet ridicate în România, astfel că turiștii au liber la deplasări necondiționate, aceștia rămân prudenți în ceea ce privește rezervările vacanțelor cu foarte mult timp înainte. Potrivit raportului emis de Travelminit, turiștii au mai multe motive pentru care preferă să mai aștepte înainte de a lua în calcul un sejur în țară se numără: situația actuală în Ucraina (31,2%), indecizie cu privire la destinația aleasă (31,2%), situația financiară personală (24,7%), lipsa noilor vouchere de vacanță (23,4%), printre altele.

De asemenea, printre criteriile pe care turiștii români le analizează atunci când vine vorba despre rezervarea unei cazări, studiul Travelminit menționează prețurile accesibile (66,3%), pachetele de cazare care includ și una sau mai multe mese (49,3%), posibilitatea plății cu vouchere de vacanță (44,4%), cuantumul reducerii oferite de unitate (26,8%), rezervarea fără avans (37,6%) sau anularea gratuită (40,5%).

Totodată, aceștia își doresc de la agențiile de turism care oferă sejururi de vară să pregătească pachete la prețuri accesibile, care să includă anulare gratuită și rezervare fără avans, oferte adaptate tuturor buzunarelor, cât mai variate, dar și extinderea valabilității voucherelor de vacanță și asigurarea unor garanții privind cazările propuse.

Ce destinații caută românii pentru vara lui 2022

Contextul geopolitic și ridicarea totală a restricțiilor, în contextul în care Europa vorbește despre un nou val de infecții Covid-19 și de revenirea măsurilor sanitare, îi face pe turiști să fie în continuare precauți vizavi de călătoriile interne și internaționale. Astfel, 47,8% dintre ei au luat decizia de a călători exclusiv în România vara aceasta, în timp ce doar 3,9% au ales să nu se deplaseze deloc pe durata sezonului estival.

Printre destinațiile vizate în țară se numără litoralul românesc (votat de 24,9% dintre participanți), Transilvania (aleasă de 17,1%), Maramureș (votat de 12,7% dintre participanți) și Delta Dunării (cu 8,8% din voturi). Alte destinații menționate de participanți au fost: Valea Prahovei, Moldova, marile orașe.

În ceea ce privește tipul de vacanță pentru sezonul estival, turiștii români își doresc o vacanță la mare (39%), la munte (31,1%), la tratament și relaxare într-o destinație balneo (13,1%) sau o vacanță tip city-break (9,7%).

Care este bugetul mediu pentru vacanța de vară din acest an

Atunci când vine vorba despre bugetul alocat pentru vacanța de vară din acest an (preț/sejur/familie), tarifele oscilează destul de mult. Cei mai mulți respondenți (25,1%) ar aloca între 2.000 și 3.000 de lei pentru vacanța de vară, opțiunea lor fiind urmată de intervalele 500 și 1.450 de lei (aleasă de 21,3% dintre respondenți) și 1.451-2.000 de lei (aleasă de 20,8%). Aceste variante de buget mediu confirmă necesitatea unor pachete cât se poate de variate pentru sezonul estival, astfel încât nevoile unui număr cât mai mare de turiști români să fie pe deplin acoperite de oferta hotelierilor de la noi.

Preferințe există și în ceea ce privește tipul de unitate de cazare. Cei mai mulți turiști aleg în continuare variantele clasice de cazare: pensiuni (40,1%) și hoteluri (39,1%). De asemenea, pe fondul restricțiilor din ultimii doi ani, care i-au făcut pe cei mai mulți turiști să se orienteze spre unități de cazare mai intime, perfecte pentru grupurile restrânse, a apărut și un trend ascendent privind apartamentele (votate de 7,7% dintre respondenții la studiu).

O veste bună privind bugetul pentru vacanța de vară a turiștilor români vine și din partea autorităților, Guvernul României anunțând că, în 2022, va emite din nou vouchere de vacanță, o măsură cu un impact semnificativ asupra dinamicii turismului intern. De asemenea, voucherele de vacanță (tichete și card) rămase nefolosite din anii trecuți (2019 și 2020) mai pot fi utilizate pentru a rezerva cazări în România până în iunie 2022 inclusiv.

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piața rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7.500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă și acoperă o gamă largă de cazare în toată țara (litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari), fiind lider pe piața rezervărilor cu card de vacanță. În 2021, Travelminit a raportat 13,5 milioane de euro vânzări în România și 16 milioane de vizite pe platformă.

Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul și Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croația), cu vânzări de peste 150 milioane de euro și peste 350 de angajați.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *