Unde pot petrece turiștii români zilele de vacanță de 1 decembrie

Vacanta de iarna zapada Foto: Victoria Borodinova / Pexels

Anul acesta mini-vacanța de 1 decembrie se transformă într-o adevărată vacanță prelungită, în care românii își pot organiza o călătorie de 5-6 zile. Deși oficial doar zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt libere, adică zilele de marți și miercuri, Guvernul a hotărât să transforme și ziua de luni, 29 noiembrie, în zi nelucrătoare pentru bugetari, astfel încât să se poată face o punte cu weekendul. Această decizie nu se aplică și pentru angajații din mediul privat, dar mulți dintre ei și-au luat deja concediu pentru data de 29 noiembrie și au planuri pentru un sejur prelungit.

Unde vor merge turiștii în minivacanța de 1 Decembrie

După o perioadă cu nenumărate provocări pentru turismul intern, în care deplasările au fost marcate de restricții și interdicții, românii își doresc acum să profite din plin de zilele libere pentru a lua o binemeritată pauză. Potrivit unui raport al Travelminit.ro, cele mai căutate destinații pentru această minivacanță sunt Brașovul (16% dintre rezervări), stațiunile montane de pe Valea Prahovei (13% dintre rezervări), destinațiile balneoclimaterice, cum sunt Sovata, Băile Felix sau Băile Tușnad (10% dintre rezervări).

Spre deosebire de 2020, când românii nu s-au mai putut bucura de atât de multe city-break-uri în țară, un procent foarte mare din numărul total al rezervărilor este acoperit acum și de marile orașe (31%), precum Cluj-Napoca, Alba Iulia sau Sibiu, ca să enumerăm doar câteva exemple.

În plus, multe dintre ele au și o mare însemnătate istorică și au anunțat deja organizarea unor ceremonii festive dedicate Zilei Naționale, dar și deschiderea târgurilor de Crăciun, ceea ce înseamnă că turiștii vor putea participa la aceste evenimente în condițiile impuse de lege.

Care vor fi cele mai aglomerate zile din minivacanța de 1 Decembrie

Ținând cont de faptul că mulți români vor avea cinci zile libere (sâmbătă, duminică, luni, marți, miercuri) cu ocazia mini-vacanței de 1 Decembrie, cea mai aglomerată zi din punctul de vedere al check-in-urilor va fi cea de sâmbătă, 27 noiembrie, când cei mai mulți turiști vor porni la drum către destinația sejururilor.

De asemenea, conform Travelminit.ro, pe platformă au fost înregistrate cele mai multe rezervări pentru hoteluri (37%), urmate de rezervările pentru pensiuni (36%) și apartamente (10%). Restul listei este ocupat de unități de cazare precum case de vacanță, vile, moteluri etc.

„Ne bucurăm că avem un sezon bun pentru turismul intern, cu un număr mare de rezervări la cazări din toată România pentru această minivacanță de 1 Decembrie, o dovadă în plus a faptului că turiștii noștri își doresc să călătorească și să se bucure de experiențe faine în țară. Bineînțeles, anul acesta, succesul se datorează și acestui weekend prelungit, cu 5 zile libere consecutive, un avantaj semnificativ pentru planurile de vacanță ale românilor. Aceștia își vor petrece zilele libere preponderent în destinații cu tradiție pentru acest sezon, Valea Prahovei și Brașov, iar noi ne bucurăm să le putem oferi o varietate de pachete și oferte de cazare în toate regiunile țării”, spune Timea Ambrus, manager operațional Travelminit.ro.

De asemenea, în comparație cu anii trecuți, 2019 și 2020, raportul Travelminit relevă și o creștere a numărului de nopți rezervate în timpul minivacanței de 1 Decembrie. Dacă până acum turiștii obișnuiau să rezerve, în medie, sejururi de două nopți, de această dată aceștia au rezervat minimum trei nopți, semn că puntea făcută între weekend și zilele libere legale a oferit un stimul important turismului intern.

Cât vor cheltui românii pentru minivacanța de 1 Decembrie

Prețurile la cazare sunt mai mari în 2021 față de 2020, însă acest lucru era de așteptat, în contextul scumpirilor recente și în condițiile în care, anul trecut, industria turismului s-a confruntat cu perioadele de pauză ca urmare a restricțiilor.

Astfel, pentru minivacanța de Ziua Națională, prețul unui sejur pentru doi adulți, două nopți, este de 602 lei, cu 17% mai mare decât tarifele medii din 2020. Pentru un sejur pentru doi adulți și doi copii, timp de două nopți, prețul mediu este de 838 de lei, cu 64% mai mare decât în 2020, dar și cu 11% mai mic decât în 2019, un an în care turismul intern a mers foarte bine, fără să fie afectat de situația pandemică.

Nu în ultimul rând, prețul unui sejur pentru doi adulți și doi copii, timp de trei nopți, este de 1.376 lei, cu 17% mai mare decât în 2020.

Un aspect important de care trebuie să țină turiștii cont este faptul că, din fericire, aceștia încă mai pot achiziționa cazări cu voucherele de vacanță pe care nu le-au utilizat în 2019 și 2020, valabilitatea lor fiind prelungită până în prezent.

Mai mult decât atât, cei care doresc să se bucure de mai multă libertate atunci când vine vorba de vacanța lor, pot alege pachetele flexibile, o metodă recent implementată de platforma hotelieră Travelminit.ro. Prin urmare, turiștii care dețin vouchere de vacanță care expiră curând, însă nu au o certitudine în privința datei de călătorie, au acum posibilitatea de a opta mai târziu pentru data și destinația de vacanță.

Foto: Victoria Borodinova / Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *