Ungaria conduce redresarea Europei Centrale şi de Est (Reuters)

Redacția aug. 17, 2021 0 comentarii
Budapesta, Ungaria

Economia Ungariei a înregistrat un avans de 2,7%, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, conducând redresarea Europei Centrale şi de Est (CEE), motorul de creştere fiind industria, chiar dacă sectorul auto este afectat de deficitul global de semiconductori, transmite Reuters, citată de Agerpres.

De la începutul anului, economiile din regiune au trecut la un nivel superior, în urma ridicării restricţiilor, după un an în care pandemia de coronavirus le-a afectat semnificativ.

Avansul trimestrial al economiei ungare l-a depăşit pe cel de 2% al vecinei Slovacia şi cel de 1,8% înregistrat în România, conform datelor preliminare publicate marţi. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Săptămâna trecută, Polonia, cea mai mare economie din CEE, a raportat o creştere de 1,9% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar Cehia un avans trimestrial sub aşteptări, de 0,6%.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Şi Bulgaria a înregistrat în ritm anual o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.

Chiar dacă în trimestrul doi din 2020 multe fabrici erau închise din cauza restricţiilor, producătorii au învăţat să se adapteze, deşi problemele din lanţul global de aprovizionare şi transport au afectat industria, iar unii producători auto au redus producţia din cauza deficitului global de semiconductori.

În trimestrul doi din 2021, redeschiderea graduală a magazinelor şi a restaurantelor a sprijinit redresarea economiei.

„Redeschiderea economiei a avut efecte benefice asupra tuturor sectoarelor economiei Ungariei. Dacă nu ar fi fost deficitul global de semiconductori care a forţat Audi şi Daimler să oprească producţia, avansul economiei ar fi fost chiar mai ridicat”, a apreciat Gergely Suppan, analist la Takarekbank în Budapesta.

Expansiunea economiei se adaugă presiunii asupra preţurilor în CEE, iar băncile centrale din Cehia şi Ungaria au început deja majorarea ratelor dobânzilor pentru a ţine inflaţia sub control.

Analiştii din România sunt împărţiţi în privinţa momentului în care va urma o înăsprire a politicii monetare: în noiembrie 2021 sau la începutul anului viitor.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *