Ungaria va da în judecată lanțul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Guvernul Ungariei intenționează să dea în judecată lanțul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi, într-o conferință de presă, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, scrie Reuters.

„Va fi deschisă o procedură împotriva Spar, în instanță, și probabil pentru defăimare”, a declarat Gergely Gulyas.
Spar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Guvernul austriac și Spar au trimis scrisori comisarilor Uniunii Europene în martie, afirmând că o taxă specială introdusă în 2020 a discriminat comercianții cu amănuntul străini din Ungaria și, prin urmare, a încălcat legislația UE.

Comisia Europeană a declarat la 5 aprilie că analizează plângerile și va „asigura o urmărire adecvată”.

Impozitele pentru comercianții cu amănuntul din Ungaria au crescut până la 4,5% din venituri de când guvernul a anunțat taxa specială, a declarat directorul general al Spar Austria, Hans Reisch, în scrisorile din 4, 11 și 20 martie.

„Retailerii cu capital străin, inclusiv SPAR Ungaria… se confruntă cu cea mai mare tranșă de impozitare a taxei speciale”, a scris Reisch într-o scrisoare consultată de Reuters, adăugând că concurenții maghiari care operează în lanțuri de franciză beneficiază în mod constant de o rată de impozitare mai mică, de până la 1%.

Taxa îi obligă pe retailerii străini să opereze în pierdere, deoarece marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%, a spus Reisch.

Amintim că, anul trecut în noiembrie, grupul ungar Indotek, controlat de omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, a prelut 47% din afacerile din Ungaria ale retailerului francez Auchan, cu ținta de a-l poziționa ca al treilea lanț de supermarketuri ca mărime din Ungaria în următorii 5-6 ani.

„Indotek va achiziționa 47% din acțiunile companiei care operează hipermarketurile Auchan din Ungaria și o duzină și jumătate de benzinării asociate, precum și 100% din acțiunile unităților comerciale asociate din clădirile hipermarketurilor Auchan. Grupul Indotek acționează în calitate de investitor financiar, în timp ce operațiunile de vânzare cu amănuntul ale lanțului vor continua să fie gestionate de actuala conducere a Auchan”, se arăta atunci.

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *