Unii clienți ai Hidroelectrica plătesc facturi mai mari, de la 1 aprilie. Companie: Nu se mărește prețul energiei active, ci au crescut tarifele de distribuție

hidroelectrica sigla

Unii clienți ai companiei de stat Hidroelectrica au primit notificări cu prețuri majorate la energie electrică, de la 1 aprilie, arată Asociația Energia Inteligentă. Compania transmite că nu a mărit prețul energiei active, ci că au crescut tarifele de distribuție.

Asociația Energia Inteligentă transmite că legea 357/2022 a stabilit explicit că începând cu 1 aprilie 2023 se vor majora tarifele de transport și distribuție gaze și energie electrică. Chiar dacă oficial se prezintă că această acțiune nu va afecta consumatorii, în realitate vor exista creșteri de prețuri pentru unii consumatori, spune AEI.

Astfel, consumatorii Hidroelectrica cărora în luna martie 2023 le-au expirat contractele de furnizare energie electrică au primit o notificare prin care li s-au prelungit contractele, arată Asociația. Însă noile contracte vin cu prețuri majorate pentru energia electrică cu 12% (exclusiv tarifele de distribuție), arată AEI. În schimb, altor consumatori care nu au primit nicio notificare li s-a prelungit „automat” contractul fără nicio creștere de preț, spune Asociația.

Consumatorii care au primit notificare de la Hidroelectrica au o creștere de preț atât la energia marfă, cât și la tarifele de transport și distribuție, de la 1 aprilie 2023, arată AEI.

Creșterile de preț sunt următoarele:

În schimb, consumatorii care nu au primit notificare de la Hidroelectrica au primit o prelungire „automată” a contractului, fără creșteri de preț pentru energia marfă, de la 1 aprilie 2023, ci doar cu o creștere de preț urmare a creșterii tarifelor de transport și distribuție.

Pentru acești consumatori, creșterile de preț sunt următoarele:

AEI precizează că, în situația în care consumul de energie lunar este sub 100 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată, se va achita prețul plafonat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus. Iar dacă consumul de energie lunar este sub 255 kWh, atunci, indiferent cât este majorarea realizată, se va achita prețul plafonat de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus.

Reacția Hidroelectrica: Nu se mărește prețul energiei active

Compania de stat Hidroelectrica transmite, însă, că nu crește prețul energiei active, ci doar se majorează tarifele de distribuție.

„Hidroelectrica NU mărește prețul energiei active pentru consumatorul final, acesta rămânând cel din oferta curenta, respectiv 0,28 lei/kWh pentru clienții casnici (valabil pentru un an de la data semnării contractului). Creșterile de tarif sunt rezultatul modificării tarifelor de distribuție începând cu 1 Aprilie 2023”, arată un mesaj al companiei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *