UPDATE: Casa Verde Fotovoltaice: Guvernul va aproba un buget de peste 2 miliarde lei pentru ediția din acest an, mai mic față de cât au anunțat autoritățile/ Ministrul Mediului vrea să mărească bugetul la peste 3 miliarde lei la rectificarea bugetară din a doua parte a anului

panouri solare, fotovoltaice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la începutul ședinței de guvern că programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 va avea un buget de peste 2 miliarde de lei, mai mic față de 3 miliarde lei cât a fost anunțat inițial.

Ministrul Mediului a afirmat la sfârșitul lunii ianuarie 2023 că vor fi finanțați 150.000 de beneficiari, după ce bugetul alocat programului a fost majorat la 3 miliarde lei. La finalul ședinței de guvern, ministrul a precizat că dorește după rectificarea bugetară din a doua parte a anului să crească bugetul până la peste 3 miliarde lei pentru 2023. În prezent, programul prevedere instalarea a 80.000 de case. 

„Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde de lei pentru a finanța persoanele fizice care instalează sisteme fotovoltaice și unități care oferă asistență socială pentru persoane vulnerabile. Contractăm acele finanțări care au fost adjudecate prin evaluarea dosarelor anul trecut, venim cu o sumă de 300 milioane lei pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut. Prin programul acesta, în 2021-2024, ne vom apropia de o finanțare de 1 miliard euro pentru panouri fotovoltaice pentru persoane fizice și unități care oferă asistență socială pentru persoane vulnerabile”, a declarat Tanczos Barna la începutul ședinței de guvern.

AFM transmitea pentru Economedia că  intenționează să lanseze programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 la sfârșitul lunii martie. Ministrul Mediului spune că aplicațiile pentru persoanele fizice ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Proiectarea, dezvoltarea, testarea și implementarea unui sistem informatic care să permită gestionarea și simplificarea activității privind înscrierea solicitanților va fi realizată de către angajații AFM, în vederea eficientizării, monitorizării și realizării de situații privind evoluția programului pe baza datelor și rapoartelor existente în cadrul aplicației, arată instituția.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Economedia că analizează posibilitatea ca, atunci când platforma informatică pentru programul Casa Verde Fotovoltaice va fi lansată, dosarele din cadrul programului să fie analizate pe loc, digital. Astfel, cei înscriși nu vor mai fi nevoiți să stea aproape un an, așa cum s-a întâmplat în ediția trecută, pentru analizarea dosarelor. 

Acesta spune că este prima încercare de digitalizare de aproape 100% a procesului de evaluare și s-ar putea realiza doar în cazul programelor unde se solicită foarte puține documente, dând de înțeles că, dacă această funcție s-ar realiza, ar putea fi extinsă la mai multe programe.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *