USR: Guvernul nu a respectat termenul pe care și l-a asumat pentru cea de-a doua cerere de plată prin PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro. Aceasta trebuia trimisă în luna octombrie

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery

Uniunea Salvați România acuză Guvernul României că nu a trimis la timp cea de-a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro.

Astfel, susține USR, Executivul și-a asumat să transmită cererea în luna octombrie a acestui an, dar a ratat termenul. 

În acest moment, cererea de plată nu poate fi transmisă pentru că nu mai puțin de 4 jaloane și ținte care aveau termen de îndeplinire trimestrele 1 și 2 ale anului fie nu sunt îndeplinite, fie necesită ajustări la cererea experților Comisiei pentru a fi conforme cu mecanismul de evaluare, se arată în comunicatul USR. Două dintre acestea reprezintă investiții în Energie. 

”În PNRR-ul real sunt jaloane neîndeplinite, așa cum le tot atragem atenția în raportele noastre de pe monitorpnrr.ro, tocmai de aceea depunerea cererii de plată întârzie. Legea avertizorului de integritate nu este gata de șase luni, ministerul Energiei încă nu a semnat contractele pentru două linii de investiții care trebuiau să fie gata de acum trei luni. Jaloane care nu sunt închise nici măcar formal, ca să aibă Comisia ce să evalueze. Sunt câteva exemple”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

Comunicatul USR menționează și declarațiile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș pe acest subiect. Este vorba de o declarație de șla finalul ședinței de guvern din data de 6.06.2022:

“În cadrul Comitetului interministerial s-a discutat şi despre situaţia următoarei cereri de plată, cererea de plată numărul 2, care urmează a fi depusă în cursul lunii octombrie a acestui an”

Și de o altă declarație a ministrului Boloș, din 21.09.2022:

“(…) a doua cerere de plată pe care o pregătim are ca şi lună de referinţă pentru trimiterea ei la Comisie luna octombrie”. 

Prima cerere de plată prin PNRR a fost trimisă oficial la data de 31 mai. În luna iulie, Comisia a anunțat că prelungește perioada de analiză a cererii României până la mijlocul lunii septembrie. Această prelungire a fost stabilită pentru a da timp României să închidă în mod adecvat unul dintre jaloane care nu corespundea cerințelor. Cerera nr. 1 a fost aprobată la 15 septembrie. 

 

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *