USR: Guvernul vrea să suprataxeze angajații part-time. „Muncești și nu primești nimic, ba chiar vii cu bani de acasă să dai la stat”

Redacția iul. 7, 2022 3 comentarii
angajati, companii, business

USR susține că Guvernul va suprataxa angajații part-time și îi va pune să vină cu bani de acasă, deoarece dorește să taxeze contractele cu normă parțială de muncă la nivelul salariului minim pe economie.

USR afirmă că, la 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Însă sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg, afirmă USR.

„Mai mult, majoritatea nu doar că nu vor mai rămâne cu bani de pe urma orelor muncite, dar vor trebui să vină cu bani de acasă ca să dea statului căpușat de PSD și PNL. Spre exemplificare: un român care are contract part-time pentru suma brută de 700 de lei ar urma să plătească, grație PSD și PNL, contribuții sociale și de sănătate de 893 de lei”, arată comunicatul.

„Printre cele mai aberante de pe lista măsurilor fiscale pe care Coaliția sărăciei vrea să le bage pe gât românilor, fără a ține cont de realitatea economică și fără consultări cu părțile afectate, se numără cea referitoare la contractele part-time. Că tot ne-am întors în epoca Dragnea cu miniștri precum Sorin Grindeanu și, în curând, Petre Daea, PSD și PNL reînvie și prostia „muncești 2 ore, plătești taxe pentru 8 ore”, suprataxare inventată pe vremea lui Dragnea și care va lovi puternic în sute de mii de români care au contracte part-time”, potrivit acestuia.

„Revine prostia «muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore», taxare inventată pe vremea lui Dragnea și unică în lume. A fost contestată și de noi, și de PNL pe vremea când erau în opoziție. PNL s-a lăudat că a eliminat-o în 2020 înainte de alegeri. Dar, ce să vezi, acum că e în coaliție cu PSD și următoarele alegeri sunt departe, prostia aceasta e resuscitată. Ca să știți cine va plăti taxe suplimentare. Tocmai cei cu cele mai mici salarii. Cei care au un salariu mic și își mai iau după program o a doua slujbă cu normă redusă. Cei care ar munci câteva ore în plus pentru un pic mai mulți bani, fiindcă au mai mare nevoie de ei. Tocmai pe aceștia îi vor supraimpozita și descuraja să muncească. Ca să vă dați seama în ce hal de ipocriți sunt băieții ăștia, vorbeau de impozitarea pensiilor speciale, dar până la urmă vor supraimpozita munca pe salarii mici. Spuneau că statul va strânge cureaua, dar tot pe românii care muncesc îi pun să o strângă”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, susține că suprataxarea contractelor part-time este un afront adus și micilor antreprenori.

„Unica explicație dată de Coaliție este că, în loc să verifice cine respectă și cine încalcă legea, preferă să îi taxeze pe toți ca și cum ar avea lucrători la gri. Mai ales acum, cu presiunea facturilor la energie și a inflației, în recuperarea economică post-pandemie, antreprenorii trebuie să plătească pentru exact cât au nevoie de muncă. Viitorul muncii este flexibil și pandemia a demonstrat pe larg asta. În UE, munca part-time crește de la an la an. Ca să nu mai spun că, având o generație de absolvenți din care jumătate nu au luat BAC-ul, statul român trebuie să încurajeze intrarea în câmpul muncii, chiar și prin două ore sau patru ore pe zi, pentru ca, odată început lucrul, să poată continua și crește în volum, pregătire și salariu”, spune Țoiu.

„Taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost încercată de PSD în epoca Dragnea, prin OG nr. 4/2017, sub semnătura „ilustrului” Mihai Tudose. USR a criticat dur măsura, arătând nu doar că îngrădește dreptul la muncă și că îi descurajează pe cei care vor un al doilea loc de muncă, ci încalcă și Constituția. PNL, aflat atunci în opoziție, avea o părere similară, catalogând măsurile Guvernului Tudose drept „o cârpeală”. Ba chiar, în februarie 2018, liberalii criticau suprataxarea contractelor part-time în moțiunea simplă intitulată „Lia Olguța Vasilescu – ministrul minciunii și al injustiției sociale”. Acum, din barca puterii, agățați de funcții pentru a nu-i arunca PSD peste bord, liberalii au uitat ce susțineau în urmă cu 3-4 ani și girează suprataxarea contractelor part-time, surzi la toate problemele care îi apasă pe români, de la facturile la energie și explozia prețurilor la creșterea galopantă a ratelor și perspectiva tot mai sumbră a falimentelor pe bandă rulantă”, mai arată USR.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

  1. am 1 copil cu dizabilitati, muncesc 4 ore pentru ca nu pot mai mult, din cauza sanatatii. am ales sa muncesc part-time pentru ca am nevoie de bani si sa ies din casa, sa socializez, caci acest stat, cu lipsa lui de politici sociale, te baga in depresie.
    niste idioti cei din PNL si PSD, probabil ca fabrica va renunta la muncitorii part-time, adica acest stat, plin de imbecili la conducere, condamna oameni ca mine la saracie si depresie. sa le fie rusine…

  2. am 1 copil cu dizabilitati, muncesc 4 ore pentru ca nu pot mai mult, din cauza sanatatii. am ales sa muncesc part-time pentru ca am nevoie de bani si sa ies din casa, sa socializez, caci acest stat, cu lipsa lui de politici sociale, te baga in depresie.
    niste idioti cei din PNL si PSD, probabil ca fabrica va renunta la muncitorii part-time, adica acest stat, plin de imbecili la conducere, condamna oameni ca mine la saracie si depresie. sa le fie rusine…

  3. Suntem zeci de mii de patroni (iubitori de libertate si individualism) care lucram si ne asiguram pentru 4 ore desi nu suntem obligati deloc doar pentru a fi fair play si a participa la efortul statului. Platim tva, impozit pe venit /profit, impozit pe dividende, pe cladiri, accize etc etc. Chiar i se pare statului ca nu ne facem datoria fata de EL ??? Cu siguranta o asigurare de sanatate privata de 500 ron e bucurie mare pentru orice firma de asigurari si o pensie privata de 500 de ron va fi mai de folos pe termen lung si in caz de nevoie lucru pe care il VOI FACE SIGUR daca aceaasta marsavie gandita inca o data de catre statul roman continua. Nu are nici un sens sa accepti o astfel de inechitate, mai ales din … PRINCIPIU. Salariul sigur nu este obligatoriu singura sursa de venit. Poti avea investitii, care produc bani, Sume plasate care aduc dobanzi, venituri anterioare pe care le poti folosi. Firmele produc profit si platim impozite pe dividende. Poti avea propria ferma de legume si sa nu ai nevoie de zecile de produse umflate la pret si umflate cu chimicale. Sunt sute de ocupatii care nu necesita 8 ore de munca continua. Este total inechitabila o astfel de abordare. Doar pentru ca statul este incapabil sa descopere locurile unde se produce frauda nu inseamna ca ea se produce peste tot. Deja minoritatile au in multe cazuri mai multe drepturi decat autohtonii. Trist…foarte trist. Desi am tras peste 25 de ani sa raman in tara natala cred ca se apropie momentul cand dragostea de tara este infranta chiar de cei ce ar trebui sa duca Romania pe culmi marete. Cu siguranta munca la negru va creste, cu siguranta somajul va creste. Cu siguranta inevitabil preturile catre clientul final vor creste si inevitabil va creste inflatia. Marile tunuri si marile afaceri din zonele fierbinti (vamile, traficul de narcotice si persoane, fondurile europene, ajutoarele APIA si multe altele ) raman in fundal. Credeti ca un miliard de euro pe care l-ar putea castiga statul anual din diferenta de jumatate de norma va schimba prea multe ? Peste 10 mil de euro se sifoneaza lunar doar prin pensiile speciale, sute de milioane se sifoneaza prin operatiuni tip borduriada. Statul este cel mai mare cheltuitor si risipitor financiar, acolo trebuie oprit macelul financiar si bineinteles descoperiti acei patroni care isi bat joc de angajati, precum si lucrat la mentalitatea angajatului de a nu lucra si de a nu accepta ceva care stie din start ca este ilegal si mai ales nu este de ajutor pentru el pe termen lung… Cu fiecare an care trece simti tot mai mult adevarul sloganului borgilor din Star Trek ” Resistece is futile “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *