VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești : constructorul lotului 2 a început lucrările de defrișare. Ecoduct spectaculos cu tunel de pe un mal pe altul al Oltului, peste DN 7 și linia de tren/Constructorul turc promite că respectă termenul de 50 de luni

A1 Tunel Câineni Lot 2

Constructorul lotului 2 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești (cel mai greu contract de autostradă din România) a început lucrările pentru defrișarea terenului, însă pentru intrarea efectiv în șantier trebuie finalizate studiile geotehnice și predat Proiectul Tehnic, a precizat reprezentantul Asocierii Mapa-Cengiz (Turcia), coordonator proiect, Bogdan Alexandru. Contractul pentru lotul 2 Boița – Cornetu (31 km) a fost semnat în februarie 2022, iar proiectarea a început în iulie 2022 cu o durată de 18 luni. Termenul pentru execuție este de 50 de luni. Conform contractului, proiectul tehnic trebuia să fie deja predat (detalii aici).

,,Am început lucrările de defrișare. După lucrările de defrișare vor urma studiile geotehnice și finalizarea proiectării. Am finalizat lucrările pentru descărcarea arheologică, toate avizele pentru autostradă sunt primite, sperăm să vedem lucrări pe tot traseul. Pe lotul 2 avem 7 tuneluri din care cel mai lung, la Câineni, de 1,5 kilometri și 49 de viaducte. Va fi și un ecoduct care va asigura trecerea animalelor peste calea ferată, DN 7 și râul Olt. ” a spus Bogdan Alexandru, reprezentant Mapa-Cengiz.

Antreprenorul estimează că în luna mai va începe lucrările la viaductul de la Boița, conexiunea cu lotul 1 deschis în decembrie 2022.

Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km.)

Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;

Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);

Valoarea contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;

Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);

Stadiu actual: Proiectare;

Termen deschidere: 2028.
„Începem și cu sapa sau stăm doar cu Mapa? Așteptată cu sufletul la gură de o țară întreagă, Secțiunea 2 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești ar trebui să vadă startul în teren în acest an, dar la noi nu e niciodată simplu. Este cel mai dificil tronson de autostradă contractat: 31,33 kilometri și 4,25 miliarde lei plus TVA pentru lucrări prin peisaje ca-n Alpi, 7 tuneluri, vreo 50 de viaducte, poduri și pasaje, păduri întregi de tăiat și mutat, acces teribil de greu prin creierii munților croșetând pe lângă Olt, calea ferată și DN7.

Contractul semnat cu asocierea turcă Mapa-Cengiz în 07.02.2022 are ordin de începere dat în 01.07.2022 și specifică negru pe alb ca depunerea PAC, Proiectul pentru obținerea Autorizației de Construire (AC), să se facă în 15 luni astfel încât la sfârșitul perioadei de 18 luni “toate activitățile de proiectare să fie finalizate” și “să poată fi demarate lucrările de execuție”. a transmis Asociația Pro Infrastructură la începutul anului.
 

 

Sursă Foto : simulare lot 2 Mapa-Cengiz

Comentarii

 1. Un termen realist este 2030, este o firma care are prima sa lucrare in Romania.
  Lotul asta ar fi trebui sa ajunga la Porr. Sau o asociere Porr & Strabag & Geiger. Atunci am avea ceva sansa la 2028.

 2. Este intr-adevar un tronson foarte dificil, in plin defileu al raului Olt.
  Pentru a livra la timp acest proiect, constructorul trebuie sa atace intregul aliniament in acelasi timp, toate tunelurile in acelasi timp, etc.
  Asta inseamna mobilizarea in teren a mai multor utilaje de foraj pentru fiecare tunel si resursa umana activata 24/7, lucru foarte greu realizabil pentru un constructor nou pe un santier de asemenea amploare.
  Ramane de vazut ce forta financiara si logistica are aceasta asociere pentru a tura motoarele la maxim si cum va fi sprijinita de CNAIR si MT.
  In opinia mea acest proiect nu va putea fi livrat mai devreme de 2030, din pacate.

 3. Ce va face sa credeti ca austriecii ar fi venit cu 10000 de muncitori 1000 de utilaje?
  Un șantier implica si o logistica, acces șantier, materiale etc. Principalul este sa nu fie blocaje administrative și financiare. Iar constructorul sa fie serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *