VIDEO Prima grădină istorică din Capitală se redeschide după 30 de ani, în urma unei investiții de un milion de euro. Cum va arăta cinematograful Capitol după reabilitare

Grădina de vară Alhambra

Complexul care include grădina de vară Alhambra și cinematograful Capitol e unul dintre imobilele norocoase ale Bucureștiului. După 30 de ani în care a fost neglijat și s-a degradat, soarta sa s-a schimbat. Complexul a fost închiriat pe termen lung de teatrul Elisabeta și, cu o investiție de un milion de euro, grădina de vară se va redeschide pe 26 august, după 30 de ani. Cinematograful, la anul.

Deși RADEF (România Film), compania care îl administrează, a încercat de-a lungul timpului să încheie câteva parteneriate care să salveze imobilul, inactiv din 1991, toate au fost păguboase, iar până la începutul acestui an nu s-a întâmplat nimic notabil, cu excepția degradării continue.

Sursa foto: Teatrul Elisabeta

Mai mult, în cadrul unui contract care „ar fi salvat complexul”, se zvonește că exista posibilitatea ca cele două imobile să fie demolate, iar în loc să apară o clădire de birouri. Din fericire, zvonurile nu s-au materializat, iar în anul 2004, Grădina si Cinematograful Capitol au fost declarate monumente istorice printr-un ordin al Ministerului Culturii.

Grădina din vară și cinematograful sunt construite în anul 1916, iar Alhambra e prima grădină istorică din Capitală. Ambele au o istorie spectaculoasă, chiar regele Carol I și regina Elisabeta participând la evenimente, însă tradiția și istoria nu țin de foame și nici clădirile neatinse de trecerea timpului, de vreme și de vremuri.

Sursa foto: Teatrul Elisabeta

Revitalizarea, abia în 2021

Abia în acest an, contra unei investiții de un million de euro, Grădina de vară va fi inaugurată pe 26 august, iar cinematograful se va deschide cel mai probabil în octombrie 2022.

„Am închiriat complexul anul acesta, și credem în capacitatea lui de a renaște. Vom investi în total un milion de euro în reabilitarea celor două. Grădina de vară va fi inagurată săptămâna aceasta, pe 26 august. La cinematograf lucrările sunt mai complicate, mai ales că ținem să păstrăm arhitectura originală”, a declarat pentru Economedia Florina Pîrvan, event manager al Teatrului Elisabeta.
Parcela pe care se întinde ansamblul de clădiri are o suprafață de 1.040 mp, dintre care grădina de vară ocupă aproximativ 410 mp și are 200 de locuri, iar cinema Capitol se desfășoară pe 630 mp, cu circa 550 de locuri. De altfel, imobilul se învecinează cu actualul club Krystal, cu hotelul Cișmigiu și cu Institutul de Mecanică a Solidelor.

Potrivit unui comunicat al teatrului Elisabeta, primul eveniment găzduit de grădina de vară va avea loc în data de 26 august, și va fi un concert de pop-opera al grupului Ad Libitum Voices. Apoi, pe 27 august, un alt tip de concert se va desfășura pe scena Grădinii Alhambra – The Cuban Project, un proiect prin care muzica și dansurile cubaneze sunt revitalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *