Volumul cifrei de afaceri din comerţ s-a majorat cu 6,6% în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă din 2021. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la comerțul carburanților. Evoluția prețurilor la benzină și motorină de la începutul anului

benzina carburant alimentare pompa foto pixabay Sursa foto: Pixabay

În primele șase luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut faţă de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută – cu 5,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 6,6%. Volumul cifrei de afaceri din comerțul carburanților a crescut cu 9%.

Față de aceeași perioadă din 2021, în prima jumătate a anului în curs, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,2%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,0%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 6,6%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,0%), vânzările de produse nealimentare (+5,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%).

În luna iunie 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de luna mai 2022, atât ca serie brută cu 1,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%.  Faţă de luna iunie 2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna iunie 2022, a crescut atât ca serie brută cu 3,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,2%.

Prețurile carburanților, în România (fuel-prices.eu):

Sursa: fuel-prices.eu

 

Motorina este mai scumpă acum cu 32,2% față de începutul anului și cu 38,5% față de acum un an, iar benzina cu aproape 26% față de începutul lui 2022 și cu 32% față de acum un an.

Evoluția din ultimii ani:

Sursa: fuel-prices.eu

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *