Zona euro ar putea intra în recesiune din cauza creșterii prețurilor care afectează cererea

Redacția sept. 23, 2022 0 comentarii
analiza calcule recesiune criza

Potrivit unui sondaj care a arătat că este posibil ca economia să intre în recesiune, deoarece consumatorii își reduc cheltuielile pe fondul crizei costului vieții, în septembrie s-a accentuat încetinirea activității economice în zona euro, scrie Reuters.

Producătorii au fost afectați în special de costurile ridicate ale energiei, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la gaze, în timp ce industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar a avut de suferit deoarece consumatorii au rămas acasă pentru a economisi bani.

Indicele compozit flash S&P Global al directorilor de achiziții (PMI), considerat un bun indicator al sănătății economice generale, a scăzut la 48,2 în septembrie, de la 48,9 în august, conform unui sondaj Reuters.

„Al treilea declin consecutiv pentru PMI din zona euro indică faptul că activitatea de afaceri s-a contractat pe tot parcursul trimestrului. Acest lucru confirmă opinia noastră că o recesiune ar fi putut începe deja”, a declarat Bert Colijn de la ING.

Un sondaj Reuters realizat la începutul acestei luni dădea 60% șanse ca zona euro să intre în recesiune în decurs de un an.

În Germania, încetinirea activității economice s-a accentuat pe măsură ce costurile mai mari ale energiei au afectat cea mai mare economie europeană, iar companiile au înregistrat o scădere a numărului de noi afaceri, conform datelor.

Cu toate acestea, în Franța, activitatea a fost mai mare decât se aștepta, deși PMI-ul a arătat că a doua cea mai mare economie din zona euro încă se luptă, deoarece revenirea modestă în sectorul serviciilor abia a compensat scăderea în industria prelucrătoare.

„Este posibil ca PIB-ul german să fi scăzut în trimestrul al treilea în timp ce economia Franței a înregistrat o mică expansiune, în concordanță cu opinia noastră că Germania va suferi mai mult decât majoritatea în următoarele trimestre, deoarece costurile ridicate ale energiei apasă asupra industriei energointensive, precum și asupra bugetelor gospodăriilor”, a declarat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.

Euro, randamentele obligațiunilor guvernamentale germane și acțiunile au scăzut după datele PMI.

În Marea Britanie, țară din afara Uniunii Europene, economia s-a înrăutățit în timp ce firmele se luptau cu creșterea costurilor și cu scăderea cererii, ceea ce a accentuat riscul tot mai mare de recesiune și în această țară. În încercarea de a stimula creșterea economică, noul ministru britanic de finanțe, Kwasi Kwarteng, detalia vineri aproape 200 de miliarde de lire sterline (223,2 miliarde de dolari) de reduceri de taxe, subvenții pentru energie și reforme în domeniul planificării.

Presiuni asupra prețurilor

Cererea globală în zona euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, când continentul suferea un al doilea val de infecții COVID-19. Noul PMI pentru întreprinderi a scăzut la 46,0 de la 46,9 la 46,0.

Indicele PMI al serviciilor din zona euro a scăzut la 48,9 de la 49,8, a doua lună sub 50 și cel mai scăzut nivel din februarie 2021. Sondajul Reuters prevăzuse o scădere mai modestă la 49,0.

Cu prețurile din nou în creștere și cererea în scădere, optimismul privind următoarele 12 luni s-a diminuat. Indicele așteptărilor mediului de afaceri a scăzut la 53,8 de la 56,6, cel mai scăzut nivel din mai 2020.

Producătorii au avut, de asemenea, o lună mai proastă decât se preconiza. PMI-ul acestora s-a scufundat la 48,5 de la 49,6, față de prognoza de 48,7 din sondajul Reuters și cel mai scăzut nivel din iunie 2020. Un indice care măsoară producția, care alimentează indicele PMI compozit, a scăzut la 46,2 de la 46,5 la 46,2.

Probabil îngrijorător pentru banca centrală europeană, care a majorat ratele dobânzii cheie cu 75 de puncte de bază la începutul lunii septembrie pentru a încerca să domolească inflația care în august a ajuns la peste patru ori ținta sa, sondajul a arătat că prețurile au crescut mai rapid în această lună.

Atât indicele prețurilor de intrare, cât și cel al prețurilor de ieșire din industria prelucrătoare au inversat o tendință descendentă și au crescut. Indicele prețurilor de intrare a atins un maxim al ultimelor trei luni de la 71,7 la 76,4.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *