România, în topul Bloomberg al destinațiilor spectaculoase de pe glob în care se poate ajunge și în pandemie

turism romania sighisoara

Deși în 2021 au apărut mai multe puncte turistice majore disponibile, care au încurajat turiștii, barierele ridicate de pandemie în calea călătoriilor au blocat încă prea multe locuri în care se putea ajunge. Mai ales pentru că atunci când planificăm excursii de grup încercăm să ajungem la cei dragi îndepărtați sau încercăm să participăm la evenimente sociale în străinătate. Problema e că au apărut obstacole la fiecare pas. Iar valul actual al variantei omicron a Covid-19 ne face să simțim că s-ar putea să nu ne mai întâlnim niciodată așa cum am făcut-o cândva.

Cu toate astea mai sunt locuri, ca și anul trecut care pot fi vizitate, iar Bloomberg a făcut un top al acestora, unde, suprinzător pentru ei, dar nu foarte surprinzător pentru noi, apare și România.

Pentru mulți străini, atât europeni, dar mai mult pentru americani, cel mai important punct de atracție al României sunt legendele despre vampiri. Cu toate astea, România e văzută și ca fiind unul dintre cele mai diverse locuri din Europa pentru a deveni un supliment ușor în călătorie pentru vizitatorii Croației sau Muntenegrului, țări cu o imagine mai bună și corect promovate. Asta deși România are mânăstiri pictate pe dealurile Bucovinei la nord, sate de pe Dunăre cu centre istorice de cărți de povești și vinificatori și bucătari care profită de o moștenire bogată care a fost aproape pierdută după 40 de ani de guvernare comunistă.

Sursa foto: NASA Space Apps Challenge Romania

În București, unele dintre bulevardele aproape distruse de comuniști par a-și redobândi încet măreția de odinioară; ele găzduiesc și hoteluri de cinci stele, cum ar fi Corinthia și Marmorosch, acesta din urmă deschis anul trecut într-o clădire a băncii cu același nume.

Această sofisticare se extinde și în mediul rural, unde Bethlen Estates din Criș sau satul Viscri, unde are o proprietare inclusiv Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, și Pensiunea Schuster din Brașov reprezintă puncte de plecare elegante pentru excursii de o zi, care pot include vânătoarea de trufe sau urmărirea urșilor. Beyond Dracula e o agenție care tocmai de asta se ocupă. Cu schimbarea imaginii României, unde oferă tururi în aproape toată țara.

Columbia

Și Columbia, unde mitul lui Pablo Escobar rămâne viu, a devenit atrăgătoare, iar călătorii se simt confortabil să se aventureze dincolo de Cartagena, Bogotá și Medellín și în locuri necunoscute, precum regiunea andină înverzită din jurul orașului Pereira. Printre atracțiile sale se numără triunghiul cafelei din Columbia, sate primitoare și o biodiversitate uluitoare.

Pereira poate deveni o poartă către tot felul de aventuri, cum ar fi drumețiile printre cei mai înalți palmieri din lume, raftingul pe râuri leneșe, călărie prin pădurea tropicală și plimbări cu balonul cu aer cald – distracții sigure pentru Covid, care au catapultat atractivitatea zonei. Acolo se poate vedea Hacienda Bambusa, o fermă de vite și cacao deținută de familia lui Juan Pablo Montoya, cel mai faimos pilot de Formula 1 al țării.

Nu trebuie ratate explorările orașelor din apropiere, inclusiv Salento, renumit pentru casele sale multicolore, și Filandia, cu piețele sale liniștite și clădirile coloniale fermecătoare.

Alaska

Călătoriile în Alaska se pot transforma într-o afacere de familie complet privată prin Kruzof Explorer care are oferte pentru 12 pasageri, o navă de prins crabi din Marea Bering pe care Alaskan Dream Cruises, deținută de nativii din Alaska, a transformat-o într-o navă de expediție confortabilă.

Sursa foto: Alaska.org

Caiacele și paddleboard-urile sale sunt descărcate în apele curate ale Parcului și Rezervației Naționale Glacier Bay sau ale Monumentului Național Misty Fjords cu o macara de cinci tone care trăgea anterior vase de capturat crustacee. Barca a primit, de asemenea, privilegiul rar de a aduce vizitatori în comunități mici, cum ar fi îndepărtatul sat Tlingit Klawock (pe partea de vest a insulei Prințului Wales) pentru întâlniri rare cu maeștri sculptatori de stâlpi totem.

Închirierea unei nave întregi este un efort costisitor, la 89.100 dolari pe săptămână pentru un charter cu echipaj complet, dar este una dintre cele mai intime modalități de a vedea Ultima Frontieră, care este pregătită să întâmpine un record de 1,5 milioane de vizitatori de croazieră.

Coasta Amalfi

Este greu să te gândești la un loc mai romantic pentru a sărbători anumite evenimente decât sclipitoarea Coastă Amalfi, cu stâncile sale spectaculoase și satele pitorești. În ciuda acestui fapt, întreaga regiune Amalfi nu a văzut un singur hotel de lux nou de aproape două decenii, parțial din cauza emblematicelor sale  – Il San Pietro di Positano, Hotel Santa Caterina și Le Sirenuse.

Sursa foto: Booking.com

Dar apare o competiție binevenită.

Borgo Santandrea s-a deschis vara trecută de-a lungul unei stânci în orașul pescăresc Conca dei Marini, cu acces cu lift la o plajă privată și 45 de camere și apartamente care prezintă ceramică italiană realizată manual. Hotelul se redeschide și datează din 1822, fiind atât cel mai vechi hotel din Amalfi, cât și cea mai recentă atracție.

Qatar

Gazda Cupei Mondiale FIFA din acest an caută să profite cât mai mult, inclusiv după ultimul gol al Campionatului Mondial. Și pentru asta investește 300 de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură și 100 de hoteluri noi, majoritatea în capitala Doha.

Mai mult, se dezvoltă patru insule artificiale în orașul Lusail: arhipelagul creat de om va conține facilități pentru fotbal, alături de un hotel strălucitor Rosewood, o grămadă de turnuri rezidențiale și un. complex comercial de lux.

Sursa foto: expatica.com

Pe continent se află Doha Quest, primul parc tematic al țării, care găzduiește cel mai înalt roller coaster interior din lume, la aproximativ 61 de metri înălțime. Iar lângă Souq Waqif, unde vânzătorii vând aur sau mirodenii, se află Muzeul Național al Qatarului. S-a deschis chiar înainte de pandemie într-o clădire proiectată de Jean Nouvel, care arată ca o interpretare cubistă a unui trandafir din deșert.

Țara Galilor

În colțul celtic al Regatului Unit, la vest de Londra, Brexitul a adus un lucru neașteptat și, rar întâlnit, pozitiv: o mândrie intensă pentru cultura locală și dorința de a o proteja. Nu căutați mai departe decât lista de indicații geografice Welsh, o inițiativă care își propune să facă pentru brânza Caerphilly și sarea de mare Anglesey ceea ce francezii au făcut pentru șampanie.

Whisky-ul single-malt Welsh, care are o istorie de 1.700 de ani, poate fi cel mai ispititor; este un alcool mai ușor și mai fructos în comparație cu omologul său scoțian.

Mersul acolo te pune lângă ruinele maiestuoase de pe stâncă ale Castelului Carreg Cennen și Hay-on-Wye, un oraș în care fiecare clădire publică, de la biserică la cinematograf, a fost transformată într-o librărie.  Și pentru o doză de adrenalină, Țara Galilor revendică acum cea mai rapidă tiroliană din Europa, cu patru cabluri unul lângă altul, care vă permit să traversați Valea Cynon la 112 kmph.

Gouda, Olanda

Gouda are cel puțin la fel de multe canale picturale și repere din secolul al XVII-lea ca Amsterdam, care se află la doar 50 de minute cu trenul spre nord. Dar aici veți comunica mai mult cu localnicii decât cu turiștii, mai ales dacă vizitați de Paște, când vă puteți alătura Paasontbijt-ului anual, un mic dejun masiv, gratuit pentru toți, cu rezidenți din toate categoriile sociale.

La recent deschisul Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, care ocupă un orfelinat din secolul al XVI-lea, cea mai luxoasă cazare este o suită de familie duplex acoperită cu velur, cu paturi twin unul lângă altul la mansardă. Catedrala Sint Janskerk, aflată chiar peste drum, comemorează cea de-a 750-a aniversare a orașului, care va include o pasarelă temporară pe acoperiș cu vedere la centrul istoric al orașului și o experiență de realitate virtuală care va transporta vizitatorii în Epoca de Aur a lui Gouda în anii 1600.

În Gouda există și o piață de brânzeturi: are loc joi dimineața în mijlocul orașului.

KwaZulu-Natal, Africa de Sud

Această regiune de safari necunoscută, fără malarie, la jumătatea distanței dintre Johannesburg și Durban din Africa de Sud, a ajuns accidental în centrul atenției atunci când varianta omicron a fost secvențiată pentru prima dată în laboratoarele sale de cercetare din apropiere – mai puțin un indiciu al riscului relativ decât contribuție științifică inovatoare în curs de desfășurare aici.

Când Babanango Travelers Camp își va deschide cele 12 apartamente cu corturi de pe malul râului White Umfolozi în luna mai, va oferi o privire directă asupra modului în care ecologiștii creează rezervații. Cele 22.000 de hectare sălbatice, repopulate până acum cu antilope și rinoceri, includ pășuni învăluite în ceață, savană aurie și o pădure în care au fost observate 310 specii de păsări, iar reintroducerea mai multor specii este în lucru.

Sursa foto: responsibletravel.com

Mai spre vest, în rezervația privată Nambiti de 9.000 de hectare va fi deschisă în aprilie, dotată cu  o flotă complet electrică de vehicule de safari.

Și pot fi aduși și copiii. La AndBeyond Phinda Vlei Lodge, noi itinerarii cu date de plecare stabilite încurajează adolescenții să se unească pentru a concura în provocările legate de conservare, în colaborare cu cercetătorii.

Insulele Galapagos

Standard pentru observarea faunei sălbatice, Insulele Galapagos primesc un upgrade de lux când vine vorba de aproape orice altceva. Cea mai elegantă navă care a navigat în arhipelag, Silversea Cruises, cu 100 de pasageri, a plecat în călătoria sa inaugurală în iunie 2021, cu meniuri ecuadoriene, o platformă de observare a stelelor pe puntea superioară și room service nonstop.

Pentru o explorare mai intimă, pot fi încercate cele două nave Relais & Châteaux de 20 de pasageri ale Ecoventura — un al treilea vas sosește în decembrie 2022.

Sursa foto: croaziere.net

În completarea noilor sosiți este Aqua Expeditions, cunoscută pentru navele din Amazonul peruan și din Delta Mekong care stabilesc standarde pentru haute cuisine pe mare. Compania lansează primul superyacht din Galapagos în luna mai, Aqua Mare de 50 de metri, cu opt apartamente. Meniurile sale inspirate de Nikkei peruano-japonez sunt create de „Jungle Chef” Pedro Miguel Schiaffino din Lima și includ ingrediente din tot Ecuadorul.

Zambia

Câteva cabane de safari noi sunt dimensionate perfect pentru preluarea unei familii. Green Safaris, de exemplu, are proprietăți intime și sensibile la mediu, cum ar fi Chisa, ale cărei spații de cazare alimentate cu energie solară arată ca niște cuiburi cu piloni care plutesc deasupra Câmpiilor Busanga.

Zona, cunoscută sub numele de „mini-Serengeti”, se remarcă prin ecosistemele sale convergente, care găzduiesc specii diverse și neobișnuite, inclusiv leul cu coamă neagră. La Chisa, grupurile pot renunța la Jeep-urile tradiționale și pot explora cu bicicleta, pe jos sau cu balonul cu aer cald și se pot alătura organizațiilor locale, cum ar fi grupul anti-braconaj Panthera, pentru discuții și plimbări în natură.

Sursa foto: zambiatourism.com

De asemenea, ideală pentru familiile îndrăznețe este Shawa Luangwa, tabăra cu cinci corturi a Green Safaris din Parcul Național South Luangwa, care oferă „safari silențioase” prin intermediul Land Cruiser-urilor electrice; și Shoebill Island Camp, o ținută cu patru corturi în zonele umede Bangweulu din Parcul Național Liuwa Plains, administrată de organizația nonprofit de conservare African Parks. Expedițiile de mers pe jos se concentrează asupra speciilor de păsări: printre cele mai colorate atracții se numără berzele rare și macaralele cu coroană gri, pe cale de dispariție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *