Israelul şi-a redeschis, duminică, graniţele pentru turiştii străini, după scăderea numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Autorităţile estimează însă că va fi nevoie de timp pentru ca vizitatorii să înceapă să sosească în număr mare şi să relanseze industria turistică. În paralel, companiile aeriene străine şi-au reluat şi ele zborurile spre Israel, zboruri suspendate după mai multe zile cu tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza.
Acordul de încetare a focului a pus capăt luptelor cu militanţii palestinieni, ceea ce a permis guvernului israelian să îşi respecte obiectivul de a demara, începând de duminică, planul vizând permiterea accesului unor mici grupuri de turişti străini vaccinaţi. Însă înregistrările pentru planul Ministerului Turismului din Israel au început abia săptămâna trecută, astfel că, în prima fază, numărul vizitatorilor va fi unul limitat. “Este puţin probabil ca primele grupuri să ajungă înainte de începutul lunii iunie”, a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerului Turismului din Israel.
În 2019, numărul turiştilor străini în Israel a atins un record de 4,55 milioane de vizitatori, ceea ce a avut o contribuţie de 23 miliarde shekeli (7,1 miliarde dolari) la economia israeliană, în principal via IMM-uri.
Conform unui program pilot care va continua până la data de 15 iunie, Israelul a permis vizitele a 20 de grupuri compuse din 5 până la 30 de turişti din ţări precum SUA, Marea Britanie şi Germania. Alte 20 de grupuri sunt în standby în cazul în care vreunul din primii 20 de touroperatori nu îndeplineşte condiţiile impuse de autorităţile din Israel.
Ministrul turismului Orit Farkash-Hacohen a spus că instituţia pe care o conduce lucrează la un plan care va permite intrarea unui număr mai mare de turişti astfel încât “industria turistică să se relanseze iar sute de mii de oameni să revină la muncă”. Autorităţile israeliene cred că limitarea turismului, în prima fază, la mici grupuri de vizitatori este cea mai bună modalitate pentru a monitoriza şi controla răspândirea COVID-19, în special în cazul noilor tulpini. Planul include creşterea numărului de grupuri în luna iunie şi permitea accesului turiştilor individuali începând din iulie.
Vizitatorii trebuie să arate un test PCR negativ înainte de a se îmbarca la bordul avioanelor şi să se supună unor noi teste la sosirea lor în Israel, ţară care a vaccinat aproximativ 55% din populaţia sa iar numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut semnificativ.