Cetăţenii străini şi apatrizii care provin din Ucraina şi intră în ţară prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România sau prin punctele de frontieră dintre Republica Moldova şi România vor beneficia, în 2023, de transport gratuit cu mijloace feroviare şi rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul ţării noastre, reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), transmite Agerpres.
Gratuitatea se acordă pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul României sau către ieşirea din ţară spre alte state, în afara celor menţionate anterior, notează sursa citată.
“În contextul situaţiilor prezentate privind conflictul militar între Federaţia Rusă şi Ucraina, ţinând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situaţiilor actuale. Astfel, se propune ca aceştia să beneficieze, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul ţării sau către ieşirea din ţară, spre alte state în afara celor menţionate anterior, de: gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la toate rangurile de tren, clasa a II-a, loc pe scaun; gratuitate la efectuarea unei călătorii cu mijloace de transportul rutiere pe teritoriul ţării şi a unei călătorii internaţionale în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, care va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare şi destinaţia”, se arată în actul normativ.
Conform documentului, verificarea datei de intrare în România se realizează pe baza ştampilei de intrare în ţară din paşaportul cetăţeanului terţ sau foaia volantă separată, aplicată potrivit prevederilor articolului 11 din Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).
Practic, de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 12 martie 2022.
De asemenea, prin acest proiect de act normativ se propune suplimentarea bugetului MTI cu suma de 4,159 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul feroviar public al acestor cetăţeni, în perioada 1 – 11 martie 2022.
Conform instrumentului de motivare care însoţeşte proiectul de HG, anul trecut, în contextul evenimentelor din Ucraina, la nivelul Guvernului a fost constituit un “task-force” pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, în cadrul căruia au fost analizate situaţia din această ţară şi implicaţiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securităţii, cât şi politic şi umanitar.
Totodată, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea asigurării de sprijin şi asistenţă umanitară pentru anumite categorii de cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite provenite din Ucraina.
În contextul acordării gratuităţilor de călătorie, CFR Călători a dispus suplimentarea capacităţilor de transport în vederea evitării aglomerării şi a asigurării tranzitului cetăţenilor din Ucraina. După adoptarea actului normativ privind transportul gratuit al acestor persoane societatea va transmite documentaţia necesară pentru decontarea de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară a contravalorii acestor călătorii.
“În data de 12 martie 2022 a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, care s-a aplicat în perioada 12 martie – 31 decembrie 2022. Cu toate acestea, având în vedere principiul neretroactivităţii actelor normative, au putut fi decontate numai cheltuielile de transport efectuate ulterior intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 337/2022, respectiv începând cu data de 12 martie 2022. Tarifele de călătorie luate în calcul la întocmirea deconturilor au fost cele de deservire generală valabile în perioada 1 – 11 martie 2022, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1050/2013 pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători. Astfel, se propune suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu suma de 4.159 mii lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul acestor cetăţeni în perioada 1 – 11 martie 2022”, se precizează în documentul oficial.
MTI precizează că prezentul proiect de act normativ are impact asupra bugetului instituţiei, la capitolul “Asigurări şi asistenţă socială”, titlul 57 “Asistenţă socială”.
În ceea ce priveşte transportul rutier naţional şi/sau internaţional al cetăţenilor străini sau apatrizi, acesta se va face numai la solicitarea autorităţii care gestionează situaţiile de urgenţă şi vor fi identificate şi selectate capacităţile de transport şi vehiculele disponibile, din datele deţinute de Autoritatea Rutieră Română (ARR), în vederea satisfacerii necesităţii de transport rutier.