Numărul de tranzacţii electronice cu cardurile de tichete înregistrat în România, a crescut în 2022 cu 514% faţă de 2020, anunță Asociația Profesională a Emitenţilor de Tichete.
Creşterea a avut loc în contextul accelerării plăţilor electronice din perioada pandemiei şi creşterii ratei de adopţie a metodelor de plată digitale, inclusiv pentru biletele de valoare emise pe suport electronic (carduri de masă, carduri cadou, carduri de vacanţă, carduri culturale, carduri sociale). Acest lucru indică preferinţa românilor pentru carduri în format virtual şi plăţile direct din portofelul digital, cu telefonul sau ceasul, în detrimentul cardului clasic (format fizic), arată Asociația.
Datele APET arată că peste 36% dintre plăţile cu cardurile de tichete înregistrate anul precedent au fost realizate folosind doar forma virtuală a acestora – plăţi contactless, cu telefon sau ceasul inteligent.
Tendinţa către plăţile fără card este confirmată şi de Indicele Plăţilor Digitale (Mastercard, 2022), care arată că, în 2021, 5 din 10 dintre respondenţii studiului au optat pentru plăţi digitale, datorită comodităţii pe care aceste metode o oferă, a securităţii, dar şi pentru că sunt deschişi către inovaţiile din acest domeniu. Mai mult, ponderea tranzacţiilor contactless a fost de 88% din totalul plăţilor efectuate la terminalele POS (2021), se mai menţionează în comunicat.
“Ne dorim să ne aliniem ţărilor precum Franţa, Spania, Grecia sau Polonia, unde se poate emite doar cardul virtual, fără varianta sa materială. Pentru moment, în România încă este obligatorie emiterea cardului fizic, de plastic”, a explicat Dana Sîntejudean, vicepreşedinte al APET.
Plăţile digitale au fost încurajate şi în contextul în care, începând din 2022, toate biletele de valoare sunt emise exclusiv în format electronic, iar infrastructura digitală din România s-a dezvoltat în ultimii ani în aşa fel încât consumatorii pot alege dintr-o varietate de portofele digitale, precum Apple Pay sau Google Pay.
Datele publicate de Indicele Plăţilor Digitale (Mastercard, 2022) arată că în 2021 tehnologia contactless (terminale POS) a atins o rată de penetrare de 99%, în timp ce cardurile contactless au ajuns la un grad de penetrare de 90%, după o creştere constantă în ultimii ani. Prin comparaţie, cardurile de tichete sunt 100% carduri contactless.