Turismul din Turcia a crescut în 2022, datorită turiștilor ruși, dar deficitul comercial a crescut pe fondul importurilor scumpe de energie

recep tayyip erdogan turcia Sursa foto: Adem ALTAN / AFP

Veniturile din turism ale Turciei au atins un nivel record de 46,3 miliarde de dolari în 2022, deoarece războiul din Ucraina, a  adus un val de sosiri din partea rușilor. În schimb, iar deficitul său comercial a crescut la peste 109 miliarde de dolari, din cauza creșterii costurilor de import de energie, scrie Reuters.

Cele două repere au venit în condițiile în care președintele Tayyip Erdogan se pregătește pentru alegeri în luna mai șimerge mai departe cu o politică neortodoxă de reducere a ratelor dobânzii pentru a obține  un excedent de cont curent.

Acest obiectiv a fost complicat de o creștere bruscă a prețurilor la petrol și gaze în prima jumătate a anului trecut și de scăderea lirei din cauza politicii în sine, au declarat analiștii.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Veniturile provenite din turism au crescut cu 53% față de anul precedent și au depășit recordul anterior de 34,5 miliarde de dolari din 2019, înainte de a fi afectată de pandemia COVID-19, au arătat marți datele Institutului de Statistică din Turcia.

Sosirile străinilor au totalizat 44,6 milioane anul trecut, la mică distanță de vârful din 2019, de 45,1 milioane, au arătat datele Ministerului Turismului.

Restricțiile COVID-19 s-au disipat aproape complet în 2022, iar rușii, care au fost pe locul al doilea după germani în ceea ce privește sosirile de străini, au venit în masă, parțial din cauza restricțiilor de zbor impuse de națiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

De asemenea, se estimează că sute de mii de ruși s-au mutat anul trecut în Turcia, văzută ca un refugiu sigur pentru investiții în case și alte active.

Ministrul Turismului, Mehmet Ersoy, a prezis marți că în 2023 se vor înregistra venituri din turism de 56 de miliarde de dolari.

Dar chiar dacă sosirile pe plajele mediteraneene și pe siturile istorice ale Turciei au adus valută, importurile de energie au crescut cu peste 90%, ajungând la 96,55 miliarde de dolari în 2022, au arătat datele oficiale.

Importurile de energie au crescut cu 14% în decembrie.

Invazia Rusiei de anul trecut a făcut inițial ca prețurile la petrol și gaze să crească vertiginos, punând la grea încercare Turcia, care își importă practic toată energia.

Deficitul global al comerțului exterior a urcat cu 137% de la an la an, la 109,54 miliarde de dolari în 2022, au arătat datele, în timp ce deficitul din decembrie a crescut cu 42% față de anul precedent.

În 2022, exporturile au crescut cu 12,9%, la 254,1 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 34%, la 363,7 miliarde de dolari. În decembrie, deficitul s-a ridicat la 9,7 miliarde de dolari.

În cadrul programului economic al lui Erdogan, prezentat în 2021, Turcia urmărește să treacă de la deficite cronice la un excedent de cont curent prin exporturi mai puternice și rate scăzute.

Dar reducerile de rate au declanșat o prăbușire a monedei la sfârșitul anului 2021, care a tăiat 44% din valoarea lirei în acel an, făcând ca inflația să urce vertiginos peste 85% în 2022.

Slăbirea monedei, inclusiv o altă depreciere de 29% în 2022, a atras turiști europeni și arabi anul trecut, au declarat oficialii din sector.

În al patrulea trimestru, veniturile din turism au urcat cu 22,2%, la 11,37 miliarde de dolari, au arătat datele.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: