Majoritatea afacerilor mici şi mijlocii (84%) consideră că principalul factor de risc pe care îl întrevăd pentru viitorul an calendaristic va fi lipsa de conştientizare a angajaţilor în ceea ce priveşte securitatea digitală, în timp ce peste trei sferturi (77%) menţionează migrarea serviciilor în cloud un risc pentru securitatea companiei lor, relevă datele unui raport întocmit de Eset, conform Agerpres.
Potrivit documentului, publicat pe blogul din România al companiei de securitate cibernetică, 79% dintre respondenţi au indicat ca periculoase vulnerabilităţile din ecosistemul partener/furnizor, iar 78% şi-au exprimat îngrijorarea crescută cu privire la atacurile cibernetice la nivel regional, agravate de conflictul din Ucraina.
Deţinătorii de IMM-uri afirmă că primele trei provocări strict legate de securitatea cibernetică sunt: menţinerea la curent cu cele mai recente ameninţări cibernetice (54%), păstrarea ritmului cu cele mai recente abordări şi tehnologii (50%) şi lipsa investiţiilor în securitatea cibernetică (49%). Alte preocupări includ lipsa abilităţilor necesare gestionării securităţii digitale, echipele suprasolicitate, desensibilizarea angajaţilor cu privire la riscurile de securitate şi lipsa sprijinului oferit de către persoanele din conducerea companiei.
De asemenea, principalele preocupări ale afacerilor mici şi mijlocii, în ceea ce priveşte securitatea cibernetică a infrastructurii pentru următoarele 12 luni, se împart în două categorii.
„Pe de o parte, avem preocupările legate de factorul uman: angajaţi cu o slabă conştientizare legată de ameninţările cibernetice şi o administrarea IT insuficientă a acestora. În al doilea rând, avem preocupări legate de factori tehnici, cum ar fi vulnerabilităţi din ecosistemul partenerilor (din aşa numitul lanţ de aprovizionare), proliferarea aplicaţiilor utilizate de angajaţi, atacurile cibernetice la nivel regional şi migrarea serviciilor în cloud. Fără îndoială, multe organizaţii sunt copleşite de aceste nevoi solicitante”, se arată în raportul de specialitate.