Economia Turciei a crescut cu 5,6% în 2022. Estimări: Ritmul va încetini semnificativ în 2023, din cauza efectelor cutremurelor

recep tayyip erdogan turcia Sursa foto: Adem ALTAN / AFP

Economia Turciei a înregistrat un avans de 5,6% în 2022, arată datele oficiale publicate marţi, dar creşterea ar urma să încetinească semnificativ în 2023, la 2,8%, din cauza efectelor cutremurelor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În semestrul doi din 2022, economia a înregistrat o creştere mai redusă, în urma declinului cererii interne şi externe pe fondul încetinirii cu care se confruntă principalii parteneri comerciali ai Turciei, din cauza războiului.

Creşterea s-a situat la 3,5% în trimestrul patru din 2022, de la 4% în precedentele trei luni şi 7,8% în trimestrul doi, arată datele Institutului de Statistică al Turciei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Activităţile din domeniul financiar şi al asigurărilor au înregistrat un avans de 21,8% în 2022, sectorul serviciilor a urcat cu 11,7%, singurul declin, de 8,4%, fiind în sectorul construcţiilor.

PIB-ul Turciei ar urma să încetinească la 2,8% în 2023, conform previziunilor analiştilor intervievaţi de Reuters. Estimările au variat de la 1,2% la 3,9%. Într-un sondaj realizat în ianuarie, înaintea cutremurelor, prognoza medie indica un avans de 3% în 2023.

Cele două mari cutremure care au lovit Turcia în data de 6 februarie au provocat pagube fizice directe în valoare de 34,2 miliarde de dolari, însă costurile totale cu reconstrucţia şi redresarea este posibil să fie de două ori mai mari, a estimat luni Banca Mondială.

Instituţia financiară internaţională estimează că cele două cutremure vor şterge cel puţin o jumătate de punct procentual din prognoza de creştere economică a Turciei pentru acest an, care miza pe un avans al Produsului Intern Brut cuprins între 3,5% şi 4%, a spus managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Turcia, Humberto Lopez, la o conferinţă de presă.

Banca Mondială a furnizat Turciei asistenţă imediată în valoare de 780 milioane de dolari în cadrul celor două proiecte pe care le avea în derulare, precum şi un miliard de dolari în cadrul unui nou proiect de redresare.

Şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a estimat recent că potenţialele efecte economice ale cutremurelor din Turcia ar putea avea ca rezultat anul acesta pierderi de până la 1% din PIB-ul ţării.

Instituţia financiară apreciază că aceasta este „o estimare rezonabilă”, datorită impulsului aşteptat de pe urma eforturilor de reconstrucţie din cursul acestui an, care va compensa impactul negativ la adresa lanţurilor de aprovizionare şi a infrastructurii.

Previziunile privind economia Turciei, cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, au fost revizuite în scădere, de la 3,5% la 3% în 2023, fără a se lua în considerare în aceste previziuni impactul cutremurului.

Sporirea cerinţelor de finanţare externă şi incertitudinile politice asociate cu alegerile din 2023 vor crea vulnerabilităţi economice semnificative, avertizează BERD. De asemenea, instituţia apreciază că „deprecierea lirei turceşti, care din 2015 depăşeşte inflaţia, a stimulat o creştere rapidă a exporturilor ţării, datorită costurilor mai scăzute exprimate în dolari SUA”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: