Economia britanică, stimulată în ianuarie de întoarcerea copiilor la școală / În decembrie au fost multe cazuri de gripă și scarlatină, iar unii copiii au stat acasă de teama Covid

londra, marea britanie, uk, brexit Sursa foto: Pixabay

Copiii care s-au întors la școală au oferit un impuls neașteptat și punctual economiei britanice în ianuarie, când creșterea producției a depășit previziunile, potrivit datelor prezentate vineri, scrie Reuters.

Guvernul de la Londra a raportat anterior rate ridicate de gripă și scarlatină în luna decembrie. Teama de a contracta COVID-19 în apropierea Crăciunului ar fi putut contribui, de asemenea, la scoaterea mai devreme a copiilor de la școală.

Oficiul Național de Statistică (ONS) a declarat că economia Marii Britanii a crescut cu 0,3% de la o lună la alta, după o scădere de 0,5% în decembrie. Aceste date ar putea să calmeze și mai mult temerile legate de recesiune.

Un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor indicase o creștere de 0,1%.

ONS a precizat că jumătate din rata de creștere de 0,3% a cuprins sectorul educației, ca urmare a revenirii copiilor la școală după o scădere semnificativă a prezenței în decembrie.

Lira sterlină a crescut în raport cu dolarul și euro pe fondul cifrelor, care au arătat că creșterea a fost alimentată în întregime de servicii – în mare parte datorită creșterii punctuale din sectorul educației.

Sectoarele de producție și construcții s-au contractat.

“Privind sub suprafață, cifrele sugerează că economia se află pe un teren mai slab decât pare”, a declarat Ruth Gregory, economist șef adjunct pentru Marea Britanie la firma de consultanță Capital Economics.

Directorul ONS pentru statistici economice, Darren Morgan, a declarat că economia a înregistrat o creștere zero în ultimele trei luni și în ultimul an.

Este puțin probabil ca datele de vineri să schimbe în mod semnificativ dezbaterea de la Banca Angliei, care analizează dacă va majora din nou ratele dobânzilor la ședința din martie.

Șansa unei creșteri cu 25 de puncte procentuale a ratei dobânzii bancare la 23 martie a scăzut ușor vineri, ajungând la aproximativ 83%, potrivit prețurilor de pe piețele financiare, după ce la începutul săptămânii a fost de 100%.

Economia Marii Britanii s-a dovedit “mai rezistentă decât se așteptau mulți, dar mai este un drum lung de parcurs”, a declarat ministrul de finanțe, Jeremy Hunt.

 

 

 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *