Elveția poartă discuții privind opțiunile de stabilizare a Credit Suisse

credit suisse Sursa foto: Dreamstime

Autoritățile elvețiene și Credit Suisse Group AG discută modalități de stabilizare a băncii, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, după ce comentariile făcute miercuri de cel mai mare acționar al acesteia au contribuit la declanșarea unei prăbușiri a acțiunilor, scrie Bloomberg.

Liderii firmei și oficialii guvernamentali au discutat despre opțiuni care variază de la o declarație publică de susținere până la o potențială garanție de lichiditate, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate, descriind discuții private. De asemenea, printre ideile vehiculate se numără o separare a unității elvețiene și o asociere orchestrată de lungă durată cu rivalul elvețian mai mare UBS Group AG, au spus persoanele, avertizând că nu este clar care dintre aceste măsuri, dacă vreuna, va fi executată efectiv.

Deși planificarea scenariului se face de ceva timp, urgența a fost sporită după ce acțiunile firmei s-au prăbușit la un minim record, iar costul asigurării datoriilor băncii a atins niveluri de criză. Creditorul a cerut declarații publice de susținere din partea băncii centrale elvețiene și a autorității de reglementare Finma, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune. O astfel de declarație ar putea veni chiar miercuri, a spus una dintre persoane.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Purtătorii de cuvânt ai Credit Suisse, UBS, Banca Națională a Elveției au refuzat să comenteze. Ministerul de Finanțe al națiunii nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit miercuri cu până la 31%, în timp ce unele dintre obligațiunile sale au scăzut la niveluri care semnalează dificultăți financiare, deoarece Banca Națională Saudită a exclus creșterea participației sale din cauza constrângerilor de reglementare. Prăbușirea a contribuit la scăderea tuturor creditorilor europeni, deoarece investitorii s-au îndepărtat rapid de riscul bancar după turbulențele induse de prăbușirea Silicon Valley Bank.

Directorul general Ulrich Koerner a solicitat răbdare și a declarat că poziția financiară a băncii este solidă. El a subliniat rata de acoperire a lichidităților firmei, care indică faptul că banca poate face față unor ieșiri de lichidități mai mari de o lună într-o perioadă de stres. Președintele Axel Lehmann a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe, că asistența guvernamentală „nu este un subiect“ și că eforturile firmei de a reveni la profitabilitate nu sunt comparabile cu problemele grave de lichiditate care afectează creditorii mai mici din SUA.

Directorul general al UBS, Ralph Hamers, a refuzat miercuri să răspundă la întrebări „ipotetice“ despre Credit Suisse și a spus doar că este „concentrat pe propria noastră strategie“.

Al doilea mare creditor din Elveția, care își trage rădăcinile din 1856, a fost lovit în ultimii ani de o serie de explozii, scandaluri, schimbări de conducere și probleme juridice. Pierderea de 7,3 miliarde de franci (7,9 miliarde de dolari) înregistrată de companie anul trecut a șters profiturile din deceniul anterior, iar al doilea pivot strategic al băncii în tot atâția ani nu a reușit până acum să convingă investitorii sau să oprească ieșirile de clienți.

Clienții au retras active de peste 100 de miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului trecut, pe măsură ce au crescut îngrijorările cu privire la sănătatea sa financiară, iar ieșirile au continuat chiar și după ce a apelat la acționari într-o majorare de capital de 4 miliarde de franci.

Costurile de finanțare ale Credit Suisse au devenit atât de ridicate încât fie trebuie să atragă mai mult capital, fie să se confrunte cu o destrămare, a declarat miercuri într-o notă analistul Johann Scholtz de la Morningstar. Banca ar putea avea nevoie de o altă emisiune de drepturi sau alternativa ar fi „o rupere“ a băncii în care diferitele sale linii de afaceri, precum unitatea elvețiană, diviziile de gestionare a activelor și de gestionare a averilor ar putea fi „vândute sau listate separat“.

Unitatea elvețiană, care acordă împrumuturi corporațiilor din țară și gestionează banii persoanelor bogate, a fost un relativ bastion de stabilitate. Este singura dintre cele patru divizii ale Credit Suisse care a fost profitabilă în fiecare dintre ultimii trei ani și a produs un venit înainte de impozitare de 1,5 miliarde de franci în 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: