Compania Saudi Aramco a încheiat un acord de peste 12 miliarde de dolari pentru o rafinărie de petrol și un complex petrochimic în China

Aramco 2

Compania petrolieră Saudi Aramco a semnat un acord cu parteneri chinezi pentru un proiect de rafinărie de petrol și petrochimie în nord-estul Chinei, care ar trebui să funcționeze din 2026, pentru a satisface cererea în creștere de combustibil și produse chimice din această țară, scrie Reuters.

Proiectul din orașul Panjin din provincia Liaoning va fi a doua investiție majoră de rafinare-petrochimie a Aramco în China și urmează după ce principalul exportator de petrol din lume a raportat un profit record de 161 miliarde de dolari în 2022.

Societatea mixtă Huajin Aramco Petrochemical Company va construi și va opera complexul care va găzdui o rafinărie de petrol de 300.000 de barili pe zi (bpd), a declarat compania de stat Aramco într-un comunicat.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Proiectul ar trebui să coste 83,7 miliarde de yuani (12,2 miliarde de dolari), a declarat partenerul Panjin Xicheng Industrial Group.

Construcția va începe în al doilea trimestru, după ce proiectul va obține aprobările administrative necesare, a precizat Aramco. Se așteaptă ca uzina să fie complet operațională până în 2026, a adăugat acesta.

Aramco va furniza până la 210.000 barili pe zi de țiței ca materie primă pentru uzină.

Grupul de stat NORINCO Group, un producător chinez de echipamente militare, deține 51% din Huajin Aramco Petrochemical Company, în timp ce Aramco și Panjin Xincheng dețin participații de 30% și, respectiv, 19%.

Separat, Aramco a semnat un memorandum de înțelegere cu provincia Guangdong din sudul Chinei pentru a explora cooperarea în sectoare precum energia, finanțele, cercetarea și inovațiile, potrivit unei postări pe site-ul guvernului provincial.

Guangdong, cea mai mare economie provincială din China, a atras firme globale precum Exxon Mobil și BASF, fiecare construind complexe petrochimice de mari dimensiuni care produc produse chimice de mare valoare.

Înainte de pandemie, Aramco a semnat alte două acorduri inițiale pentru investiții în rafinării-petrochimice în China.

Printre acestea se numără și unul cu guvernul provinciei Zhejiang pentru a investi 9% în Zhejiang Petrochemical Corp, care operează cea mai mare rafinărie din China, care poate procesa 800.000 bpd de petrol.

Celălalt este cu Shandong Energy, care include un potențial acord de furnizare de țiței și un acord de preluare de produse chimice, precum și explorarea colaborării pentru un complex integrat de rafinare și petrochimie în China.

La începutul lunii martie, Saudi Aramco a început, de asemenea, să pună bazele unui proiect de 7 miliarde de dolari pentru a produce produse petrochimice din țiței la complexul de rafinare al filialei sale sud-coreene S-Oil Corp din orașul portuar Ulsan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: