Cât costă un litru de benzină în Bulgaria și Turcia

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

În ultimele zile, pe piața bulgară a petrolului au fost semne că se mișcă ceva. La benzinăriile Lukoil, prețul benzinei A 95, care a rămas multă vreme la 2,54 de leva per litru, a crescut, deși creșterea a fost de doar doi bani. Unele benzinării mici au adăugat de asemenea 1-2 bani, potrivit datelor de pe portalul Fuelo, scrie Rador.

Interesant este că prețurile la benzină s-au schimbat mai puțin de la începutul anului, în timp ce motorina s-a ieftinit mai mult în ultimele luni și deja costă în jur de 2,72 de leva pe litru, iar în unele benzinării poate fi cumpărată cu 2,56 leva. În apogeul crizei energetice, vara trecută, acest combustibil a atins un nivel record de 3,56 de leva pe litru. În ianuarie, a fost vândut la 2,97 de leva, în timp ce acum este cu peste 20 bani mai ieftin. Totodată, în cazul benzinei, reducerea din ianuarie până acum este de 4-5 bani.

Care mai sunt prețurile în regiune

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Se dovedește că Turcia este în prezent o oază pentru șoferi, arată o verificare pe portalul Pariteni.bg. Acolo, ieri, un litru de benzină A 95 costa în medie 2 leva, motorina era 1,99 leva, iar propan-butanul 1,06 leva.

Și în Macedonia de Nord, motorina este mult mai ieftină. În timp ce în Bulgaria prețul mediu este de 2,72 de leva pe litru, la vecini este de 2,52 de leva. Totodată, prețurile la benzină sunt aproape aceleași în cele două țări balcanice.

Șoferii din Serbia plătesc destul de mult pentru a-și umple rezervoarele. Benzina obișnuită este acolo în medie 2,90 de leva pe litru, iar motorina costă 3,21 de leva. În România, prețul benzinei A 95 este de 2,65 de leva pe litru, iar motorină – 2,84 de leva. Dar în Grecia, combustibilii sunt mult mai scumpi. Benzina A 95 este vândută acolo cu aproximativ 3,75 de leva pe litru, în timp ce motorina costă în medie 3,29 leva.

Încotro ne îndreptăm

La începutul anului, țițeiul costa 77 de dolari barilul, iar în ultimele zile este în jur de 85 de dolari, potrivit datelor de pe portalul Fuelo pentru „coșul” tipurilor OPEC. Știrile din ultimele zile sunt despre creșterea prețurilor.

Da, ne așteptăm la o nouă creștere a prețurilor la carburanți, având în vedere atât agitația de pe piețele internaționale, cât și creșterea tradițională a consumului de combustibil din cauza călătoriilor din perioada sărbătorilor în preajma Paștelui și de Sfântul Gheorghe (6 mai, în Bulgaria).

„Am văzut o creștere a prețului petrolului cu 10 dolari. Dacă acesta rămâne în jur de 85 de dolari pe baril, ceea ce este foarte probabil deocamdată, prețurile actuale la combustibil se vor menține și, chiar dacă va exista o creștere a prețului, aceasta va fi mică, de câțiva bani”, comentează Svetoslav Bencev de la Asociația de Petrol și Gaze.

Cert este că piețele petroliere sunt relativ calme. Chiar și după ce țările OPEC + au anunțat în mod neașteptat o reducere majoră a producției de petrol – cu o aparentă dorință de a aștepta cotațiile, care scăzuseră sub 75 de dolari pe baril, nu au existat oscilații mari, prețurile au revenit pur și simplu la peste 80 de dolari.

Rusia, ca membră a OPEC+, a fost prima care a anunțat că își va reduce producția de petrol. Cu toate acestea, această știre nu a agitat în mod deosebit piețele. De fapt, era clar că statul agresor încerca să acopere faptul că sancțiunile occidentale pentru războiul din Ucraina funcționează și petrolul rusesc devine din ce în ce mai greu de comercializat. S-au înmulțit cazurile de petroliere cu petrol rusesc rătăcind pe mări în căutarea zadarnică a cumpărătorilor.

Producția redusă a țărilor din OPEC a fost compensată de creșterea producției în Iran, Norvegia, Brazilia, Nigeria și Guyana, motiv pentru care prețurile la burse au rămas stabile și nu au crescut, au explicat analiștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pentru ca reportajul să aibă relevanta, preturile din cele doua tari trebuia sa fie convertite în RON. Așa, trebuie sa notez cât este prețul în leva, apoi să caut pe google paritatea. Concluzie: un articol de doua leva.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.