În această perioadă, la nivel național sunt disponibile 18.990 de locuri de muncă vacante, potrivit datelor furnizate de agenţii economici și trecute în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Peste o treime dintre ele sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale. De asemenea, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 141 locuri de muncă vacante.
Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru lucrători comerciali (1.183), muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor (1.071), montatori subansamble (686), agenți de securitate (681), dar și pentru muncitori necalificați în construcții sau confecții.
Din cele 18.990 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 1.244 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; funcționar administrativ; specialist resurse umane; programator etc.), 4.997 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; casier; consilier vânzări asigurări; agent servicii client, ipsosar etc.), 5.231 pentru persoanele cu studii profesionale (operator confecționer industrial îmbrăcăminte
din tesături; confecționer-asamblor articole din textile; zidar – rosor – tencuitor; fierar
betonist; lăcătuș mecanic etc.), restul de 7.518 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (montator subansamble; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; muncitor necalificat în industria confecțiilor; agent de securitate etc.).
Este o perioadă activă pe piața muncii, arată cei din domeniu. La începutul acestei luni, platforma de recrutare online ejobs anunța că doar în luna mai au fost pe site peste 33.000 de joburi noi, 1,1 milioane de aplicări şi 20.000 de noi candidaţi. Aceasta a fost cea mai bună lună a anului şi a doua din istorie, după ianuarie 2020, potrivit unui comunicat de presă al companiei, citat de Agerpres. Ca în cazul IT-ului, şi în ceea ce-i priveşte pe angajatorii din HoReCa devine foarte greu să găseşti candidaţi în piaţă, spun reprezentanții portalului de locuri de muncă.
Job-uri în UE
De asemenea, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 141 locuri de muncă vacante. Cele mai multe sunt în Norvegia – 92, locuri de muncă pentru operatori CNC, dulgheri, lucrători în producția de crabi, maseuri, bucătari, dar și cercetători și ingineri sau mecanici, zidari și tinichigii. Mai sunt locuri de muncă în Olanda, pentru culegători de cpșuni, dar și în Germania, Polonia, Finlanda și Italia.