Marea Britanie este în pragul unei crize alimentare fără precedent, din cauza lipsei de muncitori

londra, marea britanie, uk, brexit Sursa foto: Pixabay

De la abatoare la bucătării de restaurante, sectorul alimentar din Marea Britanie se confruntă cu o provocare majoră în această vară: nu există suficienți muncitori, scrie Bloomberg. Industria alimentară, care se confrunta deja cu lipsa forței de muncă din cauza Brexitului și a pandemiei, a ajuns acum la capacitate maximă pe măsură ce țara se redeschide.

Companiile care procesează carne au început să reducă producția în contextul în care o lipsă „catastrofală” de șoferi perturbă livrările de alimente către supermarketuri. De asemenea, depozitele și fermele nu au forță de muncă, ceea ce amenință să blocheze fluxurile de aprovizionare cu alimente. În același timp, pub-urile și restaurantele trebuie să reducă din servicii și să sporească salariile pentru bucătari și alți angajați.

Penuria de muncitori a început cu Brexit-ul, care a limitat fluxurile de lucrători plătiți cu salarii mici care veneau din Uniunea Europeană. Problema a crescut în timpul pandemiei, mii de oameni din blocul comunitar părăsind Marea Britanie. Acum, odată cu redeschiderea economiei, mulți dintre acești lucrători nu se grăbesc să se întoarcă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acest lucru se adaugă la presiunea asupra costurilor alimentelor, stimulată deja de prețurile mai mari ale mărfurilor și de problemele logistice rezultate din Brexit și din blocajul Canalului Suez. O piață a muncii tensionată va alimenta inflația, a transmis Federația pentru Alimente și Băuturi.

„Întreaga industrie alimentară se luptă cu adevărat în acest moment”, a spus Nick Allen, director executiv al Asociației Britanice de Procesare a Cărnii.

Produsele proaspete, cum ar fi fructele și legumele, au fost afectate în mod deosebit, stricându-se pentru că lucrurile nu s-au întâmplat la timp. În timp ce Marea Britanie este în plină recoltă, comercianții cu amănuntul se luptă să obțină produse locale, deoarece nu are cine să le culeagă.

Cultivatorii au exprimat ani la rândul îngrijorări cu privire la accesul lucrătorilor sezonieri, după ce Brexit a descurajat fluxurile de culegători de fructe din UE, plătiți cu salarii reduse. Fermierii horticultori ai țării nu au decât 40.000 de lucrători sezonieri, chiar și după ce guvernul Regatului Unit a acordat vize pentru 30.000 de persoane pentru a spori forța de muncă, potrivit Uniunii Naționale a Fermierilor.

Unele companii dau vina pe noul sistem de imigrație din Marea Britanie introdus ca parte a schimbărilor Brexit. El acordă prioritate lucrătorilor cu calificare superioară, ceea ce face mai dificil pentru anumite sectoare, precum ospitalitatea și agricultura, să obțină personalul de care au nevoie. Pentru cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie dinainte de sfârșitul anului 2020  există un sistem separat. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie.

Deficitul din agricultură și prelucrare afectează și producția de carne. Asociația producătorilor britanici a transmis că industria urmărește închiderea liniilor de producție din Marea Britanie și va cumpăra din străinătate. Companiile deja reduc producția din cauza lipsei personalului din procesare și a livratorilor.

Potrivit British Poultry Council, s-a înregistrat o scădere de 10% a cantității de păsări în ultimele săptămâni. Aceștia le-au solicitat miniștrilor să adauge industria pe așa-numita listă a lucrătorilor calificați, ceea ce i-ar permite să recruteze mai mulți oameni din afara Regatului Unit.

„Guvernul trebuie să recunoască produsele alimentare ca un caz special care este tratat ca o problemă de securitate națională. Pierderea controlului asupra modului în care ne hrănim ca națiune ar submina producătorii britanici de alimente într-un moment în care ar trebui să căutăm să folosim Brexit-ul ca o oportunitate de a lua în propriile mâini problemele de securitate alimentară și nutriție”, a spus șeful consiliului, Richard Griffiths.

Restaurantele, pub-urile, hotelurile și alte unități au renunțat la 330.000 de angajați în urma pandemiei. După redeschidere, ele au o rată a locurilor de muncă vacante de 10% și au nevoie de încă 188.000 de angajați, potrivit UKHospitality. Bucătarii, chelnerii, supraveghetorii, portarii și agenții de pază sunt cei mai solicitați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: