Fondatorii platformei de criptomonede Africrypt neagă implicarea în furtul a 3,6 miliarde de dolari de la investitori

Monede virtuale Bitcoin - pexels- Roger Brown Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Doi frați care au fondat o platformă de criptomonede în Africa de Sud sunt de negăsit după dispariţia, în aprilie, a 3,6 miliarde de dolari, însă avocatul lor neagă categoric orice implicare a celor doi în presupusul „jaf”, scrie BBC.

Directorul operaţional al platformei Africrypt, Ameer Cajee, a declarat într-o scrisoare către clienţi, din data de 13 aprilie, că toate conturile clienţilor au fost compromise din cauza unei accesări neautorizate recente a sistemului platformei.

Scrisoarea, văzută de Reuters, spunea că Africrypt a oprit operaţiunile şi „a început procesul de a încerca să recupereze fondurile furate”. Nu a furnizat detalii despre cât de mulţi bani lipsesc şi a avertizat clienţii că încercarea de a-şi recupera banii folosind avocaţi „ar întârzia doar procesul de recuperare”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Hanekom Attorneys, o firmă de avocatură angajată de unii dintre cei care spun că au pierdut bani, a declarat că investigaţiile au constatat că până acum au dispărut din Africrypt un total de 3,6 miliarde de dolari.

Darren Hanekom, unul dintre avocați, a declarat că Ameer Cajee, directorul operaţional al Africrypt, şi fratele său Raess, co-fondator al companiei, sunt de negăsit din 13 aprilie şi că pe 16 aprilie a sesizat problema poliţiei specializate în anticorupţie din Africa de Sud, supranumită Hawks.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Zakira Laher, verişoara lui Cajee, care a spus că este director Africrypt până când a renunţat în 2019, a declarat pentru Reuters că fraţii lipsesc din aprilie.

Dispariția amplifică suspiciunile cu privire la implicarea celor doi frați în „jaf”.

Însă avocatul John Oosthuizen, care îi reprezintă pe Raees și Ameer Cajee, a declarat pentru BBC că cei doi „au negat categoric” că ar fi fost implicați într-un „jaf” sau că au sustras fonduri. „Nu există niciun fundament pentru acuzațiile respective. Ei susțin că a fost un hack și au fost deposedați de aceste active”, a spus el. El a refuzat să confirme pierderea de 3,6 miliarde de dolari, dar a spus că este o supraestimare.

Întrebat de BBC dacă frații au contactat poliția după presupusul hack, Oosthuizen a spus: „Nu”. El a adăugat însă că cei doi sunt tineri, în vârstă de 18 și 20 de ani, cu „foarte puțină experiență de viață”. El a spus că frații au primit amenințări cu moartea și prima lor reacție a fost să se mențină în siguranță pe ei și pe familiile lor.

Avocatul a precizat că firma sa lucrează la pregătirea unui dosar pentru a demonstra autorităților că Africrypt a fost piratat și că frații au fost victime ale furtului. Potrivit lui, Raees și Ameer Cajee vor coopera cu orice anchete viitoare ale autorităților, dar în prezent nu au fost anunțați de nicio investigație.

BBC a întrebat poliția din Africa de Sud dacă este în curs o anchetă, dar autoritățile nu au răspuns încă.