Banca Franței cere Uniunii Europene să reglementeze rapid monedele digitale și cripto-activele: Nu ne mai rămâne mult timp

bitcoin pixabay.com

Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a cerut Europei să creeze rapid un cadru de reglementare pentru monedele digitale și pentru cripto-active, cu riscul de a vedea amenințat rolul internațional al euro, scrie publicația boursorama.com.

“Fie că este vorba de monede digitale sau de plăți, noi, în Europa, trebuie să fim pregătiți să acționăm cât de repede este necesar sau să ne asumăm riscul unei eroziuni a monedei noastre suverane”, a declarat acesta, în cadrul unui forum financiar internațional.

În acest sector, alte țări sau zone geografice au realizat progrese substanțiale în ultimele luni, cum este cazul Chinei cu yuanul digital deja disponibil în marile orașe.

Fără o acțiune fermă în acest sector, “riscul este clar ca Europa să-și piardă elanul, nu doar în dorința sa de a întări rolul internațional al euro, dar chiar în prezervarea sa”, a avertizat Villeroy de Galhau, care a cerut “Uniunii Europene să adopte un cadru de reglementare în lunile următoare” în ceea ce privește monedele digitale și cript-activele.

“Trebuie să subliniez aici urgența: nu ne mai rămâne mult timp, un an sau doi ani”, a adăugat el, subliniind că prioritatea este “reglementarea cripto-activelor”.

Aceste afirmații vin în contextul în care declinul folosirii devizelor s-a accelerat în ultimele 18 luni, pe fondul crizei Covid-19, iar plățile digitale au cunoscut o creștere foarte importantă, “de două ori mai repede decât înaintea crizei”, a arătat Villeroy de Galhau. Acesta a subliniat că monedele digitale și cripto-activele joacă un rol în creștere pe piețele financiare.

Aceste tendințe ar putea duce la o “marginalizare a folosirii monedei băncii centrale”, fie sub forma sa de bancnote, fie sub forma sistemului de decontări între marile instituții financiare, în opinia sa.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *