Cele mai mari riscuri ale noilor măsuri fiscale. AmCham: Unele măsuri adoptate pripit pot avea efecte negative la nivelul economiei românești / „Ajustorul fiscal poate dezavantaja România în comparație cu alte țări din regiune”

AmCham Sursa foto: Economedia

Comunitatea de afaceri americană din România avertizează că unele dintre noile măsuri fiscale propuse de Guvern, adoptate pripit, pot avea efecte negative la nivelul economiei românești, cum este cea a ajustorui fiscal, care poate dezavantaja România în comparație cu alte țări din regiune, printre altele.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) afirmă că, în urma unei analize preliminare a propunerilor din varianta de lucru a Ordonanței, vehiculată în media, membrii au identificat o serie de propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri și nu au trecut prin procesul de consultare publică. „Transparența și predictibilitatea stau la baza unui mediu de afaceri sănătos, de aceea considerăm că unele măsuri adoptate pripit pot avea efecte negative la nivelul economiei românești”, arată AmCham.

În contextul dezbaterilor vis à vis de pachetul de măsuri de consolidare fiscală, AmCham România reiterează susținerea pentru un cadru fiscal echitabil pentru toți jucătorii din piață, care să nu permită nici să nu încurajeze abuzurile, dar să stimuleze investițiile în special în industriile cu potențial de consolidare a competitivității României la nivel regional.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Subliniem nevoia ca noile măsuri fiscale (cele mai ample din ultimul deceniu cel puțin) să fie corelate cu obiectivele României de atragere de capital și de consolidare ca destinație de investiții strategice, dar și cu legislația deja aplicabilă în domeniu”, arată AmCham.

În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenție suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic, este formula de ajustor fiscal. Îngrijorarea companiilor este că acest ajustor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparație cu alte țări din regiune.

„Printre efectele lui poate fi limitarea capacitații de a atrage investiții de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparținând unui grup și cele care nu au asemenea apartenență, sau chiar blocarea planurilor de investiții ale companiilor stabilite deja în România. La o primă vedere, se poate concluziona că ajustorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanța tranzacțiilor, prețul de piață, etc.)”, arată AmCham.

Camera de Comerț se așteaptă ca măsurile luate în calcul să țină cont de prevederile Directivei pentru implementarea impozitului minim (Pilonul 2 BEPS) și să se coreleze cu legislația prețurilor de transfer (de exemplu cu acordurile de preț în avans emise și ce vor fi emise). „Recomandăm analiza experienței altor țări care au implementat sau sunt în proces de implementare a unor sisteme similare, precum Polonia sau Australia”, arată AmCham.

De asemenea, Camera de Comerț punctează nevoia de a fi evitate orice măsuri care slăbesc eforturile de combatere a evaziunii fiscale pe taxa pe valoare adăugată, cum este restrângerea măsurii de taxare inversă pentru sectorul construcțiilor și tranzacții imobiliare.

„Un alt aspect important pentru companii este păstrarea instrumentelor care le permit să susțină organizațiile non-guvernamentale să suplinească servicii sociale în domenii critice pentru societate dar pentru care Statul nu are resurse și capacitate, servicii a căror eficiență și necesitate sunt incontestabile. Modificările propuse, pe lângă reducerea avantajului fiscal, vor îngreuna și accesul acestor organizații la fondurile necesare”, mai arată AmCham.

Camera de Comerț mai subliniază că a sesizat modificări importante focusate pe anumite industrii, precum IT cu restrângerea facilitaților, sectorul financiar cu limitarea deducerii provizioanelor, construcții și altele. Unele modificări au fost cunoscute din timp, altele apar în premieră, însă toate sunt de natură să afecteze imediat respectivele industrii.

„Pentru a reduce efectele negative, recomandăm analizarea particularităților de implementare a tuturor modificărilor propuse și un proces amplu de consultare. Reiterăm necesitatea respectării termenului de 6 luni indicat în Codul Fiscal înaintea intrării în vigoare a modificărilor fiscale, mai ales ținând cont de anvergura lor în acest pachet”, mai arată AmCham.

AmCham România conchide afirmând că își exprimă disponibilitatea de a fi parte a discuțiilor de analizare a impactului măsurilor propuse și a consultărilor de substanță dorite de toate părțile afectate care au nevoie de un termen rezonabil între adoptarea și aplicarea măsurilor fiscale, pentru ajustarea planurilor de afaceri.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a fost înființată în anul 1993 și reunește peste 530 de companii americane, internaționale și românești. Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridica la 65 miliarde euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: