Consumatorii români se confruntă cu o creștere a prețurilor la toate formele de energie, cauzată nu neapărat de liberalizarea pieței de energie, ci de un întreg cumul de factori, printre care scumpirea gazelor livrate de Gazprom, scumpirea certificatelor verzi, stocurile mici de gaze din depozite sau revenirea consumului odată cu ridicarea restricțiilor, arată o analiză realizată de Future Energy Leaders (FEL) România și Asociația Energia Inteligentă.
Începând cu data de 1 iulie, prețurile la consumatorii finali au înregistrat o creștere, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică.
În esență, unele dintre principalele motive care au generat situația din prezent se înscriu pe următoarele coordonate:
- Variația prețului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) – Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%;
- Fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creștere de 23.1% în 2020 vs. 2019;
- Raliul făcut de prețul emisiilor de CO2. Certificatele de emisii1 se tranzacționau până de curând la 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat; (Ca parte a mecanismului european din 2005 referitor la obiectivele de reducere a poluării, entitățiile producătoare de emisii de CO2 sunt obligate să dețină un certificat pentru fiecare tonă emisă.)
- Continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
- Reconfigurarea ecuației geopolitice regionale prin decizia Federației Ruse (FR) de a renunța la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei; (Potrivit concluziilor formulate în raportul trimestrial (Q4 2020) de monitorizare a piețelor de gaze publicat de Comisia Europeană se arată că Nord Stream s-a profilat ca sursă principală de aprovizionare a UE, cumulând circa 37% din totalul volumelor exportate dinspre Federația Rusă)
- Revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan național odată cu ridicarea restricțiilor pandemice;
- Gradul relativ scăzut de încărcare al depozitelor de gaze naturale, atât pe plan european cât și național – aproximativ 30% pe plan
european, în trimestrul I 2021, sub media ultimilor 5 ani; - Diminuarea producției indigene de gaze naturale pe plan european, respectiv 54 miliarde metri cubi (mmc) în raportul Q4 20203 față de 70 mmc în Q4 20194;
- Gradul relativ redus al importurilor realizate via Liquefied Natural Gas5 (LNG), ca urmare a redirecționării volumelor de gaze naturale către piețele din Asia, cu 27% mai scăzut față de perioada similară a anului trecut.
Efectul conjugat al acestor factori a indus un dezechilibru la nivelul raportului dintre cerere și ofertă, aspect evidențiat și de evoluția prețurilor conexe gazelor naturale practicate la nivelul principalelor hub-uri europene, potrivit analizei.
Astfel, în mod greșit, scumpirile din piața de energie sunt puse pe seama liberalizării piețelor de energie, afirmă Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă. „Trebuie să respingem categoric această ipoteză – Liberalizarea nu crește sau scade prețul – ci doar stabilește premisele pentru a reflecta în mod fidel starea și dinamica înregistrată de sectorul energetic. Prețul energiei de astăzi, este costul pe care-l generează situația din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone”, suține Chisăliță.
Cu cât cresc facturile
Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziție, înmagazinare (după caz), transport, distribuție și taxe reglementate.
Însă, dintre acestea, doar costurile de achiziție vor crește, aspect reflectat într-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.
Pe înțelesul tuturor, situația se prezintă astfel:
- pe segmentul gazelor naturale, la un consum anual de aproximativ 15 MWh/loc de consum Rezidențial Pasiv, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 194 lei/lună la aproximativ 231 de lei/ lună;
- pe segmentul energiei electrice, la un consum anual de aprox. 1,18 MWh/loc de consum Rezidențial Serviciu Universal, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 80 lei/lună, la aproximativ 85 lei/lună.
„Ca urmare a creșterii prețului de achiziție a energiei, în contextul liberalizării piețelor, există posibilitatea ca această scumpire să fie asociată de către actori ai sectorului energetic, între care și consumatorii finali, cu o decizie strict comercială a producătorilor/furnizorilor de energie și gaze naturale de maximizare a câștigurilor înregistrate. Analizând influențele din piață, constatăm că situația este mult mai complexă, obiectivă și cu implicații la nivelul economiei naționale. De aceea, este important să înțelegem fenomenul, să identificăm cauzele și să informăm stakeholderii despre importanța solidarității lor în fața acestei provocări comune”, menționează Adrian Vintilă, Communication & Media Manager FEL România.