De câți bani avem nevoie pentru mâncare? Studiu: Un român cheltuiește în medie 171 de euro pe lună pentru alimente/ Cum stăm față de vecinii din alte țări?

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii în România, la un nivel similar cu cel din Tunisa (24,2%) Mexic (26,2%), și Turcia (27,3%), conform unei analize a portalului Picodi.com. În funcție de țară, cheltuielile pentru produse alimentare pot varia de la câteva procente până la peste jumătate din cheltuielile de consum. România s-a clasat pe locul 55 într-un clasament cu 105 țări analizate de portalul Picodi în funcție de acest criteriu.

Potrivit statisticii locale, procentul e și mai însemnat. Astfel, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1301 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor, de 35,1%, în trimestrul I, conform INS.

Picodi.com a verificat datele statistice din 105 țări și a calculat câți bani cheltuiesc oamenii pe cumpărături în întreaga lume.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

C ȚI BANI SE CHELTUIESC PE ALIMENTE LA NIVEL MONDIAL

Datele colectate arată că, în funcție de țară, cheltuielile pentru produse alimentare pot varia de la câteva procente până la peste jumătate din cheltuielile de consum. De exemplu, mai puțin de o zecime din cheltuielile pentru alimente și băuturi nealcoolice de uz casnic se regăsesc în țări precum SUA – 6,7%, Singapore – 8,4%, Marea Britanie – 8,7%, Irlanda – 9,2% și Elveția – 9,9%.

În acest clasament, România s-a clasat pe locul 55 din 105 țări – alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii. Acest rezultat este similar cu cel din Tunisa (24,2%) Mexic (26,2%), și Turcia (27,3%).

Dintre țările incluse în clasament, cel mai mare procent de cheltuieli pentru alimente se regăsește în Nigeria, Myanmar și Kenya – 59%, 56,6% și, respectiv, 56,1%.

Câți bani se cheltuiesc pe alimente în Europa?

Cele mai mari cheltuieli pentru cumpărături din Europa se înregistrează în Elveția (325 EUR/lună), urmată de Norvegia (308 EUR/lună) și Danemarca (281 EUR/lună), ceea ce poate fi explicat prin prețurile general ridicate din aceste țări.

Un român cheltuiește în medie 171 de euro pe lună pentru alimente.

Cele mai mici cheltuieli cu produsele alimentare se găsesc în Ucraina (98 EUR/lună), Belarus (89 EUR/lună) și Moldova (88 EUR/lună).

C ȚI BANI SE CHELTUIESC PE ALIMENTE ÎN EUROPA

Autorii raportului precizează că, pentru această analiză, au utilizat cele mai recente statistici privind consumul de alimente și băuturi nealcoolice de uz casnic de la Euromonitor și de pe site-urile guvernamentale oficiale. Pentru conversia valutară, au fost utilizate datele privind cursul de schimb mediu de la Google Finance pentru aprilie 2023.

Cum arată cheltuielile unei gospodării în România, potrivit INS

Potrivit Institutului Național de Statistică, veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2023, în termeni nominali, 6979 lei pe o gospodărie, reprezentând 2797 lei pe o persoană, în creştere cu 5,2%, respectiv, cu 5,6% faţă de trimestrul IV 2022. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie, au crescut cu 12,1%, iar cele pe o persoană cu 13,0%. Cheltuielile totale3) medii lunare ale populaţiei au fost în trimestrul I 2023, de 5971 lei pe o gospodărie (2393 lei pe o persoană) și au reprezentat 85,6% din veniturile totale, în scădere cu 2,5 puncte procentuale faţă de trimestrul IV 2022. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie, au crescut cu 12,2%, iar cele pe o persoană cu 13,1%.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1301 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (35,1%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4% și de cele pentru băuturi alcoolice și tutun în valoare de 271 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,3%. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație 24 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 31 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4% și de cele pentru băuturi alcoolice și tutun în valoare de 271 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,3%. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație 24 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 31 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

Sursa: INS

Alimentele s-au scumpit și în România. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%, potrivit INS, dar cele mai mari majorări de prețuri într-un an, în perioada iulie 2023 – iulie 2022, au fost înregistrate la mărfurile alimentare (16,24%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Mai citeste inca o data bolovane. E vorba de 171 EURO, si se refera stricat la alimente (fara utilitati). Adica in jur de 850 lei lunar cheltuie romanii lunar in medie pentru alimente.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.