Bihor : Contract semnat pentru Centura Biharia. Acces mai ușor la Autostrada A 3 Biharia-Borș II

Centura Biharia contract semnat Bihor Sursa FOTO : CJ Bihor

Consiliul Județean Bihor a semnat contractul pentru construirea Centurii Biharia, în zona de nord a municipiului Oradea. Contractul pentru Centura Biharia și Drum de Legătură Paleu are o valoare de 55 de milioane lei și o durată de 18 luni pentru execuție, potrivit unui comunicat al CJ Bihor. Constructor este asocierea Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Liderul de contract este Dumexim, o firmă de construcții din județul Bihor cu 232 de angajați și o cifră de afaceri de 86 milioane lei în 2022, conform termene.ro.

Centura Biharia și Drumul de Legătură au o lungime totală de 8,7 kilometri, iar infrastructura rutieră nouă va permite un acces mai ușor pe ruta spre și dinspre Autostrada Transilvania, deocamdată ,,ciotul” de 5,5 kilometri Biharia -Vama Borș II : ,,Centura Biharia și drumul dintre Paleu și Biharia vor asigura condiții mai bune de trafic în nordul județului nostru și ne vor oferi tuturor o nouă legătură cu autostrada A3. Totodată, această investiție va contribui la dezvoltarea economică în această zonă”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. Centura Biharia este compusă din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul ce va lega localitatea Paleu de centură. Durata de execuție a proiectului de investiție „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – Lot 3” va fi de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027. Cererea de finanțare pentru această investiție a fost depusă la 1 august în cadrul proiectului „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”, care cuprinde o rețea de 73 de kilometri de drumuri județene.” -CJ Bihor.

La est de Biharia, Strabag construiește un Drum Expres de Legătură între Oradea și Autostrada Transilvania. Deși mobilizarea este foarte bună, șansele de finalizare până la sfârșitul anului (înainte de termen) nu sunt foarte mari, șantierul fiind la peste 70 %. Unul dintre cele mai importante contracte pentru infrastructura rutieră la CJ Bihor este Centura Beiuș pe DN 76, contract de 270 de milioane lei, fonduri europene atribuit constructorului Selina. Centura de 7,3 kilometri pe șoseaua care face legătura între Autostrăzile A 1 Sibiu-Nădlac și A3 Transilvania este la 35 % execuție : ,, Proiectul a ajuns la un stadiu fizic de 35%. Până în prezent au fost montate 95 de grinzi la poduri și pasaje, din totalul de 336, iar pe anumite porțiuni din centură a început turnarea stratului de balast stabilizat. Peste acesta se va așterne primul strat de asfalt, binder, iar apoi stratul de uzură final. Începute în februarie 2023, lucrările la Centura Beiușului sunt complexe. Sunt în construcție 2 viaducte peste Crișul Negru și 3 pasaje supraterane. În total se vor folosi 2 milioane de tone de material de umplutură”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Toți o dau cu dezvoltarea locala, bla,blabla.
    Nu vad ca sunt penibili?
    Care dezvoltare ?
    Autisteada se va face candva. Dupa 3030.
    Sunt cateva cioturi nefuncționale si cam atât!
    Recunoasteti ca nu va duce capul su ardeți gazul!😫

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.