Cât te costă internetul la nivel mondial în 2023? România e în topul celor mai ieftine țări la acest capitol, alături de Rusia și Ucraina

internet-laptop-google-calculator-birou-office-pexels pexels.com

Cele mai mari costuri pentru 100 Mb/s sunt în Norvegia (76,40 euro/lună în medie), Islanda (59,50 euro/lună) și Australia (58,30 euro/lună), arată o analiză a portalului Picodi.com. La celălalt capăt al clasamentului se află, cu cele mai mici prețuri pentru lățimea de bandă de 100 Mb/s, Rusia (5,30 euro/lună) și Ucraina (5,60 euro). România s-a clasat în jumătatea inferioară a clasamentului – lățimea de bandă de 100 Mb/s ne costă în medie 6,10 euro/lună.

Echipa de analiști Picodi România a verificat listele de prețuri ale celor 364 de furnizori de servicii de internet din 85 de țări din întreaga lume și a realizat un clasament al țărilor cu cel mai accesibil și cel mai puțin accesibil acces la internet. În acest raport, au fost incluse doar ofertele cu acces nelimitat la internet, fără servicii suplimentare, cum ar fi televiziune sau planuri de telefonie mobilă.

100 Mb/s este cea mai frecventă viteză de internet oferită în lume

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Conform celor mai recente date Speedtest.net, viteza medie de internet la nivel mondial este de 85 Mb/s. Cu toate acestea, se pare că, pentru a viziona filme la calitate 4K UHD pe cele mai mari platforme de streaming, o lățime de bandă între 15 Mb/s și 50 Mb/s este suficientă.

PREȚURILE INTERNETULUI LA NIVEL MONDIAL

Datele Picodi.com arată că viteza de internet de 100 Mb/s este cea mai des oferită la nivel mondial, fiind oferită în 74 din cele 85 de țări analizate. În țări precum China, Spania, Franța și Singapore, principalii furnizori de servicii de internet nu mai oferă o lățime de bandă atât de „lentă”.

Cele mai mari costuri pentru 100 Mb/s sunt în Norvegia (76,40 euro/lună în medie), Islanda (59,50 euro/lună) și Australia (58,30 euro/lună). Pe de altă parte, cele mai mici prețuri pentru lățimea de bandă de 100 Mb/s au fost observate în Rusia (5,30 euro/lună) și Ucraina (5,60 euro).

România s-a clasat în jumătatea inferioară a clasamentului – lățimea de bandă de 100 Mb/s ne costă în medie 6,10 euro/lună. Doar Ucraina și Rusia sunt mai ieftine. Cu toate acestea, viteza de internet cel mai des oferită de furnizorii de servicii de internet din țara noastră este de 500 Mb/s, care costă în medie 6,90 euro/lună.

Internet până la 20 € pe lună

Analiștii au verificat ce lățime de bandă de internet poate fi cumpărată pentru 20 de euro pe lună (aproximativ 99 de lei). 34 de țări din clasament, în principal din Europa de Vest, dar și Canada, Africa de Sud, Japonia, Australia și Noua Zeelandă au ieșit de pe listă. În aceste țări, cei mai mari furnizori de servicii de internet nu oferă acces la internet în acest interval de preț.

INTERNET P NĂ LA 20 EUR PE LUNĂ

În fruntea acestui clasament se află Letonia, unde furnizorii de servicii de internet oferă o lățime de bandă de 1,2 Gb/s pentru mai puțin de 20 de euro. România împarte locul 2 cu alte 13 țări, unde puteți obține o lățime de bandă de 1 Gb/s la un preț mai mic de 20 de euro. Din acest grup fac parte țări precum Ungaria, Polonia, Slovacia și Ucraina.

Cât costă o lățime de bandă de 1 Gb/s în întreaga lume

Conform datelor Picodi.com, internetul gigabit s-a ieftinit în medie cu 15% în 4 ani (în România – prețul a crescut cu 8%). Numărul țărilor în care furnizorii de servicii de internet oferă o astfel de lățime de bandă a crescut la jumătate.

Cum a fost realizat topul

Studiul Picodi acoperă 85 de țări din Europa, America, Asia-Pacific și unele țări africane. Analiștii au luat în considerare cei mai mari furnizori de servicii de internet care oferă acces nelimitat la internet la domiciliu prin fibră optică sau prin intermediul celei mai avansate tehnologii disponibile în fiecare țară. Prețurile incluse în clasament sunt valabile după încheierea perioadei promoționale. Au fost omise ofertele care includ diferite pachete de servicii, cum ar fi internet + televiziune sau internet + acces la servicii cu abonament plătit. De asemenea, au fost omiși furnizorii de servicii de internet mai mici, care își oferă serviciile doar în anumite regiuni sau orașe. În cazul în care închirierea routerului a fost plătită separat, acest cost a fost inclus în prețurile pentru internet. Diferențele de preț ale lățimii de bandă de 1 Gb/s în 2023 și 2019 au fost calculate în monedă locală.

Prețurile sunt cele din noiembrie 2023. Monedele au fost convertite la cursul de schimb mediu pentru octombrie 2023, conform Google Finance.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ca sa intelegeti Gradul Hotiei.
    Cat costa 1km de fibra ? Dar niste puscarii de PON-uri cu certificat ssl expirat de nu merg accesate de pe tel. ? (Huawei de acum 10 ani bate la curul gol ZTE actual de la oligopol)
    Hai, mana de lucru e 3x comparat cu Ro. dar tot nu se justifica.

    (+ca ideal ar fi sa bag fibra direct in MB, config din BIOS si adio, insa… prostie multa)

    Off-fucking-topic: N-ar fi mai ieftine switch-urile pt. fibra ?

    Sunt Clasic, ma iertati !

  2. Nu mai vorbim de cat de legal s-au facut retelele in tarile de ‘Jos’.
    (stie tot Filelist-ul); vin de pe vremea lui dc++; ce vremuri… S-au confiscat doua hard-uri si aia a fost.

    Filelist-ul, cea mai mare baza de date de hoti a DNA, email-uri, de-toate.

    P.S.(legat de primul comm.): Daca erati jurnalisti pasionati si aveati ceva treaba cu economia, socoteati cati dolari costa 1Gbps / Backbone *Banda totala a Backbone… De aici se poate deduce clar Magnitudinea Hotiei.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.